Video

Wilde zwijnen worden vaker doodgereden, want ze komen hier steeds meer voor

26 juni 2017 om 14:27
nl
Op de Eindhovenseweg in Valkenswaard zijn zondagnacht veertien jonge zwijnen doodgereden. De overstekende beestjes zijn door een passerende auto geraakt. Volgens de Stichting Afhandeling& Monitoring Fauna-aanrijdingen (SAMF) komt dit steeds vaker voor doordat er in Brabant meer wilde zwijnen zijn.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Volgens een omstander lagen de jonge zwijnen over een afstand van vijftig meter op het wegdek. Enkele zwaargewonde zwijntjes zijn op de plek van het ongeluk uit hun lijden verlost door medewerkers van de Stichting Afhandeling& Monitoring Fauna-aanrijdingen (SAMF).

Een aanrijding waarbij veertien dieren om het leven komen, is volgens secretaris Cor Louwers van de stichting zeer uitzonderlijk. Hij denkt dat de groep zwijnen op de weg heeft gestaan en gaat ervan uit dat drie moederzwijnen wel op tijd de berm hebben bereikt en zijn gevlucht.

De auto was zodanig beschadigd dat een bergingsmaatschappij deze moest wegslepen. De weg was enige tijd afgesloten.

Bergeijk
Maandagochtend is een volwassen zwijn aangereden door een auto. Dat gebeurde op de Fressevenweg in Bergeijk. Het zwijn was op slag dood. De auto had alleen blikschade.

Door de groeiende populatie wilde zwijnen komen aanrijdingen in het zuidoosten van Brabant steeds vaker voor. Vorig jaar werden er 34 geteld en het aantal komt dit jaar waarschijnlijk veel hoger uit, verwacht Louwers.

Wilde zwijnen hebben zich een aantal jaren geleden vanuit Limburg in de natuurgebieden rondom Eindhoven gevestigd. En terwijl de provincie een nulstand nastreeft, lukt het jagers niet om de populatie onder controle te krijgen. Definitieve uitroeiing is volgens de provincie onmogelijk vanwege de voortplantingssnelheid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.