Video

Hoe houden we het droog? Minister naar Boxmeer voor aanpak wateroverlast

26 juni 2017 om 13:25
nl
Minister Schultz Van Haegen en staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu waren maandag in Boxmeer om te praten over de gevolgen van de klimaatverandering. Ze gingen in gesprek met Brabantse en Limburgse bestuurders over wat zij kunnen doen om deze gevolgen te beperken. Vooral wateroverlast staat hoog op de agenda.
Profielfoto van De Redactie
Geschreven door
De Redactie

Een jaar geleden zorgden zware buien in onder meer Boxmeer namelijk nog voor enorme wateroverlast.

LEES OOK: Boxmeer en Deurne getroffen door noodweer: straten blank, parkeergarage vol met water

De minister en staatssecretaris kregen tijdens hun bezoek onder meer uitleg over hoe gemeenten in de regio Land van Cuijk omgaan met de klimaatverandering. En welke maatregelen zij nemen om deze gevolgen te beperken.

Geïnteresseerd, maar kritisch
De bewindslieden zijn volgens onze verslaggever die in Boxmeer is geïnteresseerd, maar kritisch. Ze vragen zich bijvoorbeeld af waarom Den Haag moet meebetalen aan maatregelen om wateroverlast tegen te gaan. Dijkgraaf Lambert Verheijen sprak zich uit over de samenwerkingen. ‘De klimaatverandering treft het waterbeheer direct en daarom moeten we dit als overheden gezamenlijk aanpakken. We kunnen niet heen om de inzichten uit de wetenschap over de wereldwijde klimaatverschijnselen', aldus Verheijen.

Extra geld
De dijkgraaf legde uit dat er meer geld nodig is voor structurele investeringen. Voor de problemen in Brabant alleen is al vijftig miljoen extra nodig, bovenop het nationaal budget van 200 miljoen. Dit zou voor burgers hogere waterschapslasten betekenen. "Dat komt neer op zo'n acht à tien euro extra per jaar", aldus Verheijen. [tweet:https://twitter.com/tomroepbrabant/status/879300608792162305]

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.