Brand natuurgebied Deurnsche Peel plotseling weer opgelaaid

26 juni 2017 om 17:27
nl
Op de Deurnsche Maria Peel woedde maandagmiddag opnieuw een natuurbrand. Het gaat om hetzelfde perceel als waar afgelopen week ook al brand woedde. De brand verraste de brandweer, die niet had verwacht dat het vuur zo zou oplaaien.
Profielfoto van Tom van der Meer
Geschreven door
Tom van der Meer

Juist maandagochtend schakelde de brandweer terug van code rood naar code oranje, maar dat betekent niet dat er minder mensen worden ingezet.

De brandweer rukte met vier wagens uit. Ook waren er watercontainers in het gebied. De brandweermannen halen alles uit de kast om te zorgen dat het vuur niet overslaat naar de andere kant van het Deurnse kanaal. Als het bos daar brandt, is het nog moeilijker te bestrijden. Er ligt daar de eerste drie kilometer geen weg. Dat gebied van honderd hectare is moeilijk bereikbaar.

Ondergronds vuur
Door de snelle inzet van de brandweer bleef het vuur binnen een stuk van vijftien bij vijftig meter aan bosgebied. De brand smeult ondergronds door, en schiet soms weer naar boven. Meestal is dat volgens een brandweerwoordvoerder een klein brandje, dat snel geblust kan worden. Maar dit keer stonden een paar berkenbomen in brand, wat voor een korte, maar hevige brand zorgde.

Dagen tot weken
Al sinds vrijdag is de brandweer druk in het gebied. Omdat het een veengebied is, neemt de grond nauwelijks water op. Daardoor kan het vuur ondergronds dagen of zelfs weken blijven smeulen. Een gebied van 300 bij 700 meter is al afgebrand.

Staatsbosbeheer houdt zolanger gevaar is permanent toezicht in het bosgebied. Een medewerker spotte ook deze brand als eerste en kon snel de brandweer inschakelen.

Bergen op Zoom
Ook in Bergen op Zoom woedde maandag een korte bosbrand. Aan Landgoed Lievensberg werd 2500 vierkante meter natuur in de as gelegd. De brand brak rond kwart voor drie uit, maar ook hier had de brandweer het vuur redelijk snel onder controle. Nablussen gaat nog wel een tijdje duren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.