Ramen en deuren dicht vanwege oostenwind, advies aan inwoners Liessel na veenbrand - Omroep Brabant

Ramen en deuren dicht vanwege oostenwind, advies aan inwoners Liessel na veenbrand

27 juni 2017 om 12:35
nl
Inwoners van Liessel kregen het advies om maandagnacht de ramen en deuren te sluiten en de mechanische ventilatie uit te zetten. Reden is de veenbrand in het natuurgebied Deurnsche Peel, die nog steeds af en toe oplaait. De brand in het natuurgebied brak vrijdag uit.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De windrichting draaide maandagnacht naar het oosten, waardoor de rook richting Liessel trok. Volgens de gemeente is er geen acuut gevaar voor de gezondheid, maar rook bevat altijd schadelijke stoffen.

Inwoners kunnen dinsdagochtend gewoon naar het werk gaan en de kinderen naar school brengen. “Blijf zoveel mogelijk uit de rook”, luidt het advies op de website.

ZIE OOK: Brand in natuurgebied Deurnsche Peel kan nog weken aanhouden  

Rook en stank
Volgens de gemeente kan het nog enkele weken voordat het vuur helemaal uit is. Tot die tijd kan er overlast zijn voor de omgeving in de vorm van rook en stank. Burgemeester Hilko Mak: “Het is wachten tot het vuur uit gaat. Ik realiseer mij dat dat een vervelende boodschap is voor mensen die last hebben van de rook en stank, maar deze brand valt niet te blussen. De natuur moet zijn werk gaan doen. We moeten er rekening mee houden dat dit enkele weken kan duren.”

ZIE OOK: Indrukwekkende beelden tonen schade brand natuurgebied Deurnsche Peel

Hopen op regen
Volgens boswachter Sjaak Smits zou de regen die voorspeld is het gebied kunnen afkoelen. "Ik denk dat de brand niet zo diep zit. Maar het zou ook kunnen dat het gebied twee weken daarna weer gaat smeulen."

Staatsbosbeheer heeft het druk met het nathouden van het gebied, dinsdagmiddag worden extra sproeiers geplaatst. Wat de gevolgen van de brand voor de natuur zijn is nog niet helemaal duidelijk. "Er is een ecoloog komen kijken en die heeft gelukkig levende gladde slangen gevonden," zegt Smits. Ook horen we de kikkers volop kwaken. Maar een heleboel dieren die niet snel zijn, hebben wel het loodje gelegd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.