Extra sproeiers voor veenbrand Deurnsche Peel

27 juni 2017 om 14:48
nl
Natuurgebied De Peel krijgt dinsdagmiddag extra sproeiers. Aan de zijkanten van het stuk grond dat in brand staat, staan al vijf sproeiers. Met de sproeiers worden de zijkanten van het gebied flink nat gehouden zodat de brand niet verder kan uitbreiden.
Profielfoto van Petra van Middendorp
Geschreven door
Petra van Middendorp

Een aantal dagen regen zou de brandweer en Staatsbosbeheer enorm helpen met het bestrijden van de veenbrand in natuurgebied De Peel. "Toch kan het zijn dat zelfs na heftige regenval de brand weer op kan laaien", vertelt boswachter Sjaak Smits. "De bovenlaag koelt daarbij flink af, de onderlaag kan blijven smeulen."

Lees ook: Bliksem veroorzaakt grote natuurbrand in Nationaal Park De Groote Peel

De boswachter kan ondanks dat het nog brandt al benoemen wat de schade aan het gebied en voor de dieren is. "Een ecoloog maakte zondag een ronde om het gebied te bekijken. Hij heeft onder meer gekeken naar hoe het is met de gladde slang. Die hebben we gezien en ook horen we gelukkig weer kikkers kwaken. Alleen vogels die niet snel genoeg weg konden, hebben het loodje gelegd."

Lees ook: Brand natuurgebied Deurnsche Peel plotseling weer opgelaaid

"De natuur herstelt zichzelf. Er zal altijd natuur zijn. Maar er zijn wel een hoop berkenbomen verbrand en die gaan dood. Ook het pijpenstrootje (een grasplant, red.) heeft flink geleden. We bekijken wat we kunnen doen. Misschien moeten we wel schapen inzetten om het gebied te laten begrazen", zegt de boswachter.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.