Enorm tekort aan hulpverleners in Eindhoven, Hartstichting en Philips grijpen in

28 juni 2017 om 16:32
nl
De regio Eindhoven heeft veel meer burgerhulpverleners nodig, om precies te zijn 1256. Daarom wordt er zaterdag in het Philips-stadion een massale reanimatietraining gehouden, waarbij zo'n duizend deelnemers leren hoe ze levens kunnen redden.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door

De training wordt gehouden door de Hartstichting, in samenwerking met de Philips Foundation. Met een speciaal wervingsfimpje 'Eindhoven Leeft' hopen beide organisaties nog meer mensen te werven voor komende zaterdag.
[youtube:https://youtu.be/-lhS9ZR27qM]
Hartstilstand
Iedere week worden er volgens de Hartstichting 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten vergroot de kans op overleving. Om van heel Nederland een 6-Minutenzone te maken zijn in totaal 170.000 burgerhulpverleners nodig. Dat is 1% van de bevolking.

Deelnemers leren hoe je een hartstilstand herkent, wat je als eerste moet doen, hoe je moet reanimeren, in welk tempo en hoe je een AED aansluit en bedient. Voorwaarde is dat alle cursisten zich direct na afloop van de cursus inschrijven als burgerhulpverlener via het oproepsysteem.

Cijfers
In de hele regio Eindhoven stond de teller eind 2016 op 5.944 geregistreerde burgerhulpverleners. Dat is een dekkingspercentage van 0,83%. In Eindhoven zelf is dit aantal 1.547 en een percentage van 0,68%. In Lage Mierde is de dekkingsgraad in de regio het hoogst. 58 van 1.836 inwoners staat hier geregistreerd als burgerhulpverlener. Dat is een dekkingspercentage van 3,16%.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.