Video

17: tussen kind en volwassene en als moslima ook nog eens tussen twee culturen

30 juni 2017 om 12:29 • Aangepast 21 november 2020 om 00:00
nl
17! Net geen kind meer, net nog geen volwassene. In haar voorstelling 'Zeventien' doet regisseur Eva Line de Boer er nog wat extra's mee. Ze maakt de voorstelling met vijf moslima's. Een zeventienjarige zit tussen twee levensfases, een 17-jarige moslima ook nog eens tussen twee culturen.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Maandenlang hebben ze er aan gewerkt en zondag is in Tiburg de première. De meiden hebben zelf veel materiaal voor de voorstelling gemaakt. Stukjes uit hun leven komen voorbij.

Wachten op privacy instellingen...


Besnijdenis
In een scene staat de Tilburgse Tugçe Yavuz trots naast drie meisjes gekleed in het wit en lichtblauwe kostuum dat veel jongentjes dragen tijdens hun besnijdenis. Tugçe: "Bij zo'n besnijdenis gaat alle aandacht naar de jongens. De meisjes vallen dan buiten de boot. Ik vind dat dat moet veranderen!"

Het zijn pittige dames. Ze zijn moslima's en ze hebben een andere kleur dan veel anderen Nederlanders. Daar zijn ze meestal trots op maar ze vinden het jammer dat veel Nederlanders hen alleen als moslima's zien terwijl ze toch zo veel meer zijn.Tugçe: "Ik ben wereldburger, ik ben vrouw, ik ben achttien, ik kan nog van alles zijn. Niet al die deuren sluiten."

Vakjes
Haar collega-actrice Ayisha Ciddique knikt. "Ik doe het zelf ook, mensen in vakjes stoppen. Ik denk dat deze voorstelling een goede manier is om elkaar te leren kennen. Ik zou het leuk vinden als mensen na afloop dingen aan me komen vragen."

Wachten op privacy instellingen...


Regisseur Eva Line de Boer pakte al die verschillende werelden in kleine containers op wieltjes. Bij elk verhaal wordt er een andere het toneel op gerold. In een ervan zit een levende kip met voedsel en water. Ze hoort bij de scene waarin Siddique dromerig een dans doet met haar container (en de kip) terwijl ze praat over de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Precies passen
Eva Line maakt 'Zeventien' voor Het Zuidelijk Toneel. Het is technisch een ingewikkelde voorstelling met de verhalen van de moslima's, de rijdende containers en een geluidsband waarop ook weer gesprekken te horen zijn. Alles moet precies passen en dat gaat niet vanzelf.

Eva Line: "Dit zijn meiden die zo ontzettend veel te bieden hebben. Ik hoop wel dat duidelijk wordt dat je daar niet om heen moet lopen vanwege een godsdienstige reden."

'Zeventien' gaat zondag in première in Tilburg. De voorstelling is in augustus ook te zien op De Boulevard.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.