Mist in de supermarkt houdt groente en fruit langer vers - Omroep Brabant
Video

Mist in de supermarkt houdt groente en fruit langer vers

3 juli 2017 om 17:21
nl
Het mist op de groente- en fruitafdeling van een Plus in Roosendaal. En dat is niet zonder reden. Want als je de verse producten vochtig houdt, blijven ze langer vers.
Profielfoto van Rob van den Broek
Geschreven door
Rob van den Broek

In Brabant wordt nu ook geëxperimenteerd met beneveling De Plus aan het Tolbergcentrum supermarkt in Roosendaal is de proeftuin voor een groep studenten van een Deense universiteit.

Betere omzet en minder verspilling
Het lijkt misschien een slimme verkooptruc, maar toch is het dat niet. De studenten onderzochten de resultaten van de groente- en fruitafdeling van de Roosendaalse supermarkt en vergeleken die met eerdere cijfers.

Het blijkt dat de supermarkt meer verkoopt en minder hoeft weg te gooien. Het experiment is aan de ene kant dus goed voor de kassa van de supermarkt, maar is ook duurzaam.

Drie dagen langer vers
In de supermarkt zijn de meningen over het experiment verdeeld. "Ik geloof er helemaal niks van", aldus een van de klanten. Maar een andere klant ziet er wel degelijk het nut van in: "Ik doe hier regelmatig boodschappen en mijn groente en fruit blijven langer fris en knapperig!"

Ook supermarkteigenaar Pieter-Jan van Gurp ziet de voordelen. "Door de mist daalt de temperatuur tussen de producten vier tot vijf graden", aldus Van Gurp. "De verse producten nemen het water op en blijven daardoor langer houdbaar."

Maar de nevelinstalatie is ook goed voor een omzetstijging van dertig procent. Bovendien is het benevelen ook een goede methode om voedselverspilling tegen te gaan: er blijft namelijk een heel stuk minder groente en fruit over dat op de composthoop terechtkomt.

Het systeem bestaat al langer in buitenlandse supermarkten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.