Video

In Oss wordt gewerkt aan tien bijzondere zandsculpturen [VIDEO]

3 juli 2017 om 19:48 • Aangepast 20 november 2020 om 23:54
nl
Tien zandkunstenaars zijn deze week aan het werk op het Zandsculpturenfestival in Oss. Voor de vierde keer wordt dat gehouden, maar nieuw dit jaar is dat er ook gestreden wordt om de titel Nederlands Kampioen Zandsculpturen.
Profielfoto van Hannelore Struijs
Geschreven door

"Ze hebben allemaal vier dagen de tijd om een groot blok te maken met als thema Van Mondriaan tot Dutch design", vertelt organisator Jos de Ruig. "Het mooie is dat het publiek gaat kiezen wie de Nederlands Kampioen wordt. Bij elk sculptuur komt een bak te staan waar het publiek muntjes in kan gooien. Degene met de meeste muntjes krijgt de titel."

Rivierzand
De sculpturen blijven komende weken staan in de open lucht en dat kan omdat er met rivierzand gebouwd wordt. De structuur daarvan is hoekiger dan bijvoorbeeld strandzand waardoor het beter aan elkaar blijft plakken.

Wachten op privacy instellingen...

Daarnaast krijgt het kunstwerk ook nog een klein laagje lijm. Zandkunstenaar Jeroen Advocaat: "Het zand is op zich sterk genoeg, maar als het gaat regenen krijg je een kleine inslag en daar wordt het niet per se mooier van. Door een klein laagje lijm heeft het sculptuur een soort regenjasje en is het beter beschermd."

Stemmen
Vorig jaar trok het festival zo'n 50.000 bezoekers. Nog tot in september kunnen de kunstwerken bekeken worden en kan er dus gestemd worden. Daarna weten we wie de nieuwe Nederlands Kampioen Zandsculpturen is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.