Kempische trekpaarden te gevaarlijk, Brabantsedag moet het zonder doen

4 juli 2017 om 12:04
nl
De optocht van de Brabantsedag in Heeze moet het doen zonder paarden. De organisatie had voor deze zestigste editie Kempische trekpaarden willen inzetten. De politie heeft echter een negatief advies gegeven.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De dieren zouden de veiligheid van deelnemers en toeschouwers in gevaar kunnen brengen. De organisatie van de Brabantsedag en de gemeente Heeze-Leende zijn teleurgesteld, maar ze leggen zich neer bij het advies.

'Parade van Vermaeck'
Het was de bedoeling de trekpaarden een kar te laten trekken, die vóór elk van de zestien decorwagens zou rijden. De organisatie kwam op dit idee, omdat het thema van de Brabantsedag 2017 ‘Parade van Vermaeck’ is. En bij een parade horen paarden, zo vindt ze.

De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, waar de politie onder valt, denkt hier anders over en adviseerde de paarden niet toe te staan. Volgens de politie kunnen ze na een schrikreactie vluchtgedrag vertonen en laten ze zich vervolgens niet makkelijk beteugelen. Gezien de verwachte drukte zal de rust niet snel terugkeren waardoor er ook voor het publiek een gevaarlijke situatie kan ontstaan.

Mogelijk bikers in plaats van politiepaarden
De politie laat desgevraagd weten dat ze zelf ook geen paarden zal inzetten bij de begeleiding van de optocht ook al zijn ze getraind. Er worden nu waarschijnlijk bikers ingezet.

De gemeente Heeze-Leende kreeg vorige week dinsdag het advies, dat volgens de organisatie tegen eerder gewekte verwachtingen in was.

'Goed onderbouwd'
Burgemeester Paul Verhoeven heeft desondanks niet overwogen bezwaar te maken, omdat het advies ‘goed onderbouwd’ was en veiligheid niet ter discussie mag staan. Ook zit de gemeente er niet op te wachten dat de Brabantsedag imagoschade zou kunnen oplopen als gevolg van mogelijke tweespalt hierover.

Boukje van Ettro, de voorzitter van de organiserende stichting, en Verhoeven hebben maandagavond de hoofdwagenbouwers bijgepraat.

'Extra luister'
De optocht is op 27 augustus en vormt het sluitstuk van ruim een week typisch Brabantse activiteiten in en om de gemeente Heeze-Leende. De organisatie is op zoek naar een alternatief voor de trekpaarden. Ze had met deze dieren, die al geregeld waren, het jubileum 'extra luister' willen bijzetten. 

“Daarom wordt met man en macht gewerkt aan een alternatief cadeautje voor de bezoekers van de optocht. Wat, moet een verrassing blijven maar het publiek wordt hoe dan ook vermaakt”, aldus Boukje van Ettro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.