Een Facebook voor oude auto’s: bekijk of jouw opa een auto had - Omroep Brabant

Een Facebook voor oude auto’s: bekijk of jouw opa een auto had

5 juli 2017 om 12:12
nl
Na twee jaar heeft het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) alle Brabantse autobezitters van voor 1951 in kaart gebracht. De 99.000 kentekens die tussen 1898 en 1951 zijn gemaakt, hebben nu een naam.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

Op de website deautovanmnopa.nl kun je nu dus checken of jouw oom, tante, opa of oma een auto had. Je kunt zoeken op achternaam, maar ook op woonplaats.

Kentekens van auto’s werden vroeger op naam uitgegeven. Auto’s waren erg duur. In 1900 konden alleen de superrijken het zich veroorloven een auto te kopen. In 1950 kostte een auto nog twee keer een modaal jaarinkomen.

Eerste in Tilburg
Ook vóór 1906 waren er al Brabanders die rondreden in een gemotoriseerd voertuig. Neem de Tilburgse wolfabrikant Jos Bogaers, die al in 1895 als eerste in Nederland een heuse automobiel importeerde. Of de gepensioneerde militair Emile Valckenaer die zich na veel omzwervingen op het einde van zijn leven vestigde in Teteringen en zich in 1899 een 3,5 pk Cottereau aanschafte.

Welke Brabanders zich in die tijd ook een auto konden permitteren en alle verhalen en beelden die daarbij horen, kun je ook checken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.