Wapenhandel met Kroatië: celstraf voor Bosschenaar en voormalige schoenenkoning - Omroep Brabant

Wapenhandel met Kroatië: celstraf voor Bosschenaar en voormalige schoenenkoning

11 juli 2017 om 16:52
Archieffoto: Flickr/Brian.ch
Archieffoto: Flickr/Brian.ch
Freek van S. (44) uit Den Bosch moet vier jaar de cel in voor het invoeren van onder meer machinegeweren en handgranaten uit Kroatië. De rechtbank in Den Bosch bepaalde dat dinsdag. Jan van der L. (67) uit Waalwijk moet achttien maanden zitten, omdat hij ook bij de transacties betrokken was.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De 44-jarige Bosschenaar wordt gezien als hoofdverdachte. De zaak tegen Van S. ging in oktober 2014 rollen na een anonieme tip over zijn internationale wapenhandel.

De Waalwijkse handlanger bestuurde een minibusje, dat voor het wapentransport werd gebruikt. Hij verdiende eerder miljoenen met zijn toenmalige Tango-schoenenwinkels. De man werd in januari 2015 aangehouden door de Kroatische politie. Uit onderzoek bleek dat hij heel vaak heeft gebeld met een Kroaat, die een belastende getuigenverklaring heeft afgelegd.

No Surrender als afnemer?
De handelaars probeerden het wapentuig, waaronder ook pistolen en raketwerpers, te verkopen aan verscheidene motorclubs. No Surrender zou een van de afnemers zijn geweest.

Aanvankelijk werden in verband met de handel dertien personen opgepakt. Vorige maand stonden vijf van hen terecht. Een van die verdachten, een man van 40 uit Den Bosch, kreeg eind vorige maand al een celstraf van 120 dagen, waarvan 78 dagen voorwaardelijk. Hij werd veroordeeld voor het illegale bezit van een pistool, munitie en een rookgranaat. Het wapentuig werd thuis bij de man in een plastic tas op een keukenkastje gevonden. Iemand anders zou de tas er hebben neergelegd, zei hij.

Celstraf en vrijspraak
Een vijf jaar ouder stadgenoot kreeg een celstraf van twee weken voor het bezit van munitie en cocaïne. Hij zou ook iets te maken hebben gehad bij de voorbereiding van de invoer van wapens, maar dit kon niet worden bewezen. Een 52-jarige man werd vrijgesproken van alles wat hem ten laste was gelegd.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...