Boer Leon ging failliet en liet criminelen een drugslab inrichten in zijn stal: acht maanden cel

12 juli 2017 om 18:24
nl
Een varkensboer uit Maarheeze moet acht maanden de cel in omdat in zijn lege stallen een groot drugslab is gevonden. De 47-jarige man heeft steeds volgehouden dat hij van niets wist, maar volgens de rechtbank is er genoeg bewijs van het tegendeel. Een 35-jarige man uit Tilburg krijgt een gevangenisstraf van 2,5 jaar voor het inrichten van het drugslab.
Geschreven door

In het lab werden op het moment van de ontdekking genoeg grondstoffen gevonden om in enkele dagen honderden kilo's amfetamine te produceren. 

ZIE OOK: Professioneel drugslab met honderden vaten met chemicaliën, verdachte aangehouden

Leon van der L. stond het drugslab in zijn varkensloodsen toe nadat zijn bedrijf in 2014 failliet was gegaan. Hij had milieuvoorschriften overtreden waarna zijn varkens waren afgevoerd. De bank had zijn bedrijf in de verkoop gezet.

Verdachte lucht
Een makelaar die met kopers kwam kijken, rook op 22 juni een verdachte lucht. Het gezelschap zag ook jerrycans met doodshoofden en vond in andere stallen een groot lab. De politie noemde het een 'grote vangst'.

Lagere straffen
Tegen Leon van der L was vier jaar geëist. Dat de straf nu veel lager uitvalt komt omdat de rechtbank -  anders dan de officier van justitie - niet bewezen acht dat de man ook werkelijk heeft meegewerkt in het lab. 

Persrechter Mariette Kobussen: "Hij heeft het lab alleen gefaciliteerd en de straf daarvoor is veel lager dan voor het meewerken. Bovendien zat het drugslab er kort, van maart tot juni vorig jaar. En wat ook meespeelt is dat hij nog niet eerder veroordeeld was voor een drugsdelict."

DNA op muts
De veroordeelde Tilburger kreeg 2,5 jaar cel omdat van hem wel bewezen is dat hij meegewerkt heeft bij de inrichting van het drugslab. Zijn DNA werd gevonden op een masker dat in het drugslab is aangetroffen.

De 35-jarige man krijgt een hogere straf, omdat hij in België al eerder is veroordeeld voor drugsdelicten. Beide verdachten zijn schuldig bevonden aan overtreding van de Opiumwet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.