Máxima Medisch Centrum wil met viervoudige aanpak conditie van patiënt voor een operatie verbeteren

12 juli 2017 om 20:56
nl
Een patiënt moet na een operatie vaak aan de slag om conditioneel weer sterker te worden. Het Máxima Medisch Centrum (MMC) draait het om, met een revolutionaire multidisciplinaire aanpak wil het patiënten juist voor een operatie fit maken.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

"Wij willen de conditie van de patiënt verbeteren, juist voor ze worden geopereerd", zegt chirurg Gerrit Slooter. 'Prehabilitatie' moet patiënten in het Máxima Medisch Centrum (MMC) klaarstomen voor een operatie.

"Er zijn vier factoren", legt Slooter uit. "Patiënten moeten trainen, ze moeten trainen op kracht en conditie. Ze krijgen voedingsadviezen, met daarbij extra vitamines en eiwitten. Ze moeten stoppen met roken. En een hele belangrijke factor is de psychologische ondersteuning. Patiënten moeten goede voorlichting krijgen. Die vier factoren bij elkaar zorgen voor een optimaal resultaat en een boost voor de operatie."

Een patiënt met een goede conditie heeft vaak minder complicaties na een operatie en kent na afloop vaak een sneller herstel. 

[youtube:https://youtu.be/Dlrcf4qaLlE]

Wereldwijde studie
Vanuit het Máxima Medisch Centrum start een wereldwijde studie naar prehabilitatie. Naast het ziekenhuis in Veldhoven doen ook ziekenhuizen uit onder andere Parijs en Barcelona mee aan de studie. Het Máxima Medisch Centrum is initiatiefnemer en coördinerend studiecentrum.

Er werken 700 patiënten mee aan het komende onderzoek. In het MMC zijn ze intensief bezig geweest met prehabilitatie bij patiënten met darmkanker. In de toekomst hoopt Slooter dat prehabilitatie ingezet kan worden voor alle operaties.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.