Half miljoen euro minder van provincie voor Philharmonie Zuidnederland, Limburg woedend

13 juli 2017 om 14:05
nl
Philharmonie Zuidnederland krijgt vanaf volgend jaar een half miljoen euro minder subsidie van de provincie. In plaats van twee miljoen euro kan het Brabants-Limburgs fusieorkest nog anderhalf miljoen euro tegemoetzien vanuit het provinciehuis in Den Bosch. Dit heeft de Brabantse cultuurgedeputeerde Henri Swinkels donderdagochtend bekendgemaakt.
Profielfoto van Sandra Kagie en Peter de Bekker
Geschreven door
Sandra Kagie en Peter de Bekker

Het orkest is in 2013 ontstaan uit een fusie van het Limburgs Symfonie Orkest (LSO) en het Brabants Orkest. Het heeft twee standplaatsen, Maastricht en Eindhoven.

Behalve de bijdrage van de provincie Brabant krijgt de Philharmonie Zuidnederland jaarlijks zeven miljoen subsidie van het Rijk en 1,75 miljoen van de provincie Limburg. Maastricht geeft twee ton en Eindhoven negentigduizend euro.

Kleinere orkestformatie
Swinkels wijst op de toekomstscenario's voor de Philharmonie Zuidnederland, waarnaar de provincies Noord-Brabant en Limburg onderzoek hebben laten doen. Daaruit blijkt dat het orkest met andere keuzes tot besparingen kan komen.

"Zo is met zaken zoals een kleinere orkestformatie een besparing te realiseren van ongeveer anderhalf miljoen euro. Het aantal activiteiten loopt dan wel terug, maar het blijkt dat zaken als cultuureducatie, operabegeleiding en symfonische praktijk dan nog steeds gerealiseerd kunnen worden. Dit is naar onze mening nog steeds passend voor een regio-orkest."

Het half miljoen dat nu 'overblijft', wordt geïnvesteerd in een 'meer evenwichtige, gevarieerde en stevige voorziening die past bij het Brabantse profiel'.

'Provincies dienen niet te korten'
Limburg is woedend over het Brabantse besluit. "Korten op de subsidie doet geen recht aan de kwaliteit en impact van het orkest voor Zuid-Nederland", vindt de provincie Limburg. "Nu de Haagse betrokkenheid afneemt, dienen provincies hun culturele infrastructuur in stand te houden en zeker niet te korten."

Gedeputeerde Staten van Limburg gaat zich met de Philharmonie Zuidnederland beraden hoe ze hiermee moeten omgaan. 

Vragen
Het CDA is verrast over het besluit van de provincie Noord-Brabant. De partij wil weten of het subsidiebedrag nog lager kan uitvallen, omdat de provincie spreekt van 'máximaal anderhalf miljoen per jaar'. Het CDA vraagt zich af of het niet beter was geweest om met Limburg tot een gezamenlijke toekomstvisie te komen en wil weten of de bezuiniging tot gevolg kan hebben dat de Philharmonie Zuidnederland vertrekt uit Eindhoven of Maastricht.

"De Philharmonie is een regio-orkest. Daarvan zijn er in Zuid-Nederland niet veel, dus daar moeten we zuinig op zijn", benadrukt het CDA.   

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.