Commando's stoppen met schietoefeningen na fataal ongeluk in schiethuis Ossendrecht

13 juli 2017 om 22:21
De schietbaan in Ossendrecht
De schietbaan in Ossendrecht
Bij het Korps Commando Troepen (KCT) in Roosendaal zijn alle schietoefeningen met scherpe munitie voorlopig stilgelegd. Ook alle interne opleidingen zijn tot nader order gestaakt. Dit bevestigt het Ministerie van Defensie na berichtgeving van RTL Nieuws.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De maatregel volgt op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over een dodelijk ongeval bij een schietoefening van de commando's in Ossendrecht.

Forse kritiek
Het dodelijk ongeluk op de schietbaan was in maart vorig jaar. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid had destijds forse kritiek op het gebrek aan veiligheid bij die oefening.

RTL Nieuws meldde donderdag dat de interne opleidingen waren stilgelegd. Het gaat om onder meer parachutespringen, duiken en het omgaan met explosieven. "Ik draai geen opleidingen meer tot eind 2017", schrijft de hoogste landmachtgeneraal in een mail die de zender in handen heeft.

'Zekere voor het onzekere'
Een woordvoerder van defensie bevestigt de problematiek: "We nemen het zekere voor het onzekere. De genomen maatregelen hebben geen invloed op de operationele inzetbaarheid van de commando's." Volgens hem wordt alle documentatie, zoals lesplannen en veiligheidsdocumenten tegen het licht gehouden.

De schietoefeningen kunnen pas hervat worden als blijkt dat alle regelgeving, het lesmateriaal en de veiligheidsanalyses volledig op orde zijn. Dat kan tot eind dit jaar duren. Het besluit de opleidingen te staken is genomen door de hoogste commando. Hij beklaagt zich ook over het zeer slechte materiaal en het gebrek aan juiste faciliteiten voor sommige opleidingen. Door het besluit kunnen negentien militairen niet instromen in een van de vier compagniën van het KCT.

CDA en D66 hebben minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert om opheldering gevraagd over de maatregel.
 

 

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...