‘Een klap in het gezicht’, Philharmonie Zuidnederland begrijpt niets van snoeien op subsidie

13 juli 2017 om 20:07
nl
In plaats van twee miljoen euro krijgt orkest Philharmonie Zuidnederland nog maar anderhalf miljoen vanuit het provinciehuis in Den Bosch. Het Brabants-Limburgs fusieorkest snapt – net als de provincie Limburg - niets van de beslissing.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Stefan Rosu, de directeur van het orkest, noemt het besluit een ‘klap in het gezicht’. “Het is geld dat wij nodig hebben om de dingen te doen die wij moeten doen. Het is een erg eenzijdig besluit dat niet is voorbereid en waar volstrekt geen logische redenering achter schuilgaat”, aldus Rosu. 

Het orkest is in 2013 ontstaan uit een fusie van het Limburgs Symfonie Orkest (LSO) en het Brabants Orkest. Wilfred Sassen is onder meer violist van het orkest. Hij sluit zich aan bij Rosu. “We hebben onszelf goed in de markt gezet in die vier jaar na de fusie. We zijn erg breed georiënteerd, bijvoorbeeld als het gaat om talentontwikkeling. Ik snap dit besluit gewoon niet.”

'Provincies dienen niet te korten'
Behalve de bijdrage van de provincie Brabant krijgt de Philharmonie Zuidnederland jaarlijks zeven miljoen subsidie van het Rijk en 1,75 miljoen van de provincie Limburg. Limburg is woedend over het Brabantse besluit.

"Korten op de subsidie doet geen recht aan de kwaliteit en impact van het orkest voor Zuid-Nederland", vindt de provincie Limburg. "Nu de Haagse betrokkenheid afneemt, dienen provincies hun culturele infrastructuur in stand te houden en zeker niet te korten."

Gedeputeerde Staten van Limburg gaat zich met de Philharmonie Zuidnederland beraden hoe ze hiermee moeten omgaan. Het half miljoen dat nu 'overblijft', wordt geïnvesteerd in een 'meer evenwichtige, gevarieerde en stevige voorziening die past bij het Brabantse profiel'. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.