Met je boot over de Nieuwe Mark in Breda? Als het aan de gemeente ligt wel

14 juli 2017 om 13:30 • Aangepast 20 november 2020 om 23:37
nl
De gemeenteraad van Breda is enthousiast over het plan om het laatste deel van de Nieuwe Mark te verdiepen zodat er gevaren kan worden door de stad. De gemeenteraad stemde er donderdagavond mee in dat er een ontwerp gaat komen en dat er begonnen wordt met de eerste voorbereidingen voor het verdiepen en doortrekken van de Nieuwe Mark. Hiervoor trekt de gemeente 2,2 miljoen euro uit.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

In het onderzoek moeten de daadwerkelijke kosten en de termijn van de aanleg van de Nieuwe Mark duidelijk worden. De raad was het wel eens over de voordelen van deze verdiepte variant.

"Tien jaar geleden kregen we de haven in Breda en dat zorgde voor een positieve gebeurtenissen. Ondernemers zagen kansen en begonnen met rondvaarten en ook de horeca sprong er op in. Ik heb het gevoel dat we vergelijkbare positieve gebeurtenissen kunnen verwachten", aldus Eddie Förster van de VVD.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...

Motie voor cofinanciering
De SP, GL, CDA en D66 dienden een motie in voor uiterste inspanning bij de zoektocht naar cofinanciering. want hoewel ze enthousiast zijn over het plan vinden ze het belangrijk dat er zoveel mogelijk geld van buitenaf moet worden aangetrokken. Want, zo zegt het CDA, zoiets als dit moet je niet alleen doen.

Volgens de indieners van de motie is het huidige voorstel nog te vrijblijvend. De motie werd met 35 stemmen voor (en twee tegenstemmen) aangenomen. Hierdoor komt er, als dat nodig is, extra lobbycapaciteit vrij en moet wethouder Arbouw over een half jaar de gemeenteraad op de hoogste stellen van de stand van zaken.

Wachten op privacy instellingen...


Volgens Arbouw is hij al druk bezig met het regelen van de financiering. "Het Waterschap heeft al toegezegd te investeren. Wel vooral in dingen die écht met het water te maken hebben en ook bij de provincie mogen we langskomen."

Ook gaat de wethouder proberen geld binnen te halen vanuit Europa. Maar, zo zegt hij, de raad moet zich niet rijk rekenen. De vraag is ook of de wethouer over een half jaar al íets kan zeggen over eventuele financiële steun vanuit Europa. "Het zijn vaak lange procedures maar we gaan het wel proberen."

Tracé
Door de route van het laatste stuk van de Nieuwe Mark zijn afgelopen jaar  twee opties onderzocht. Via de Markendaalseweg en over het terrein van de Seelig kazerne. Uit het onderzoek bleek dat de variant over de Markendaalseweg niet haalbaar was.

Daarom hebben de burgemeester en wethouders gekozen voor het tracé over het kazerneterrein. De Nieuwe Mark eindigt nu op de hoek van de Markendaalseweg en wordt straks doorgetrokken richting de Vredenburchsingel.

Daarmee is de cirkel van water in de binnenstad rond. De bouw zal zo'n drie tot vier jaar in beslag nemen. Het is de bedoeling dat de aanleg volgend jaar start.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.