Missies commando's riskant door materiaal, ‘Onverantwoord en ronduit gevaarlijk’

14 juli 2017 om 15:59
nl
De wapens en middelen van het Korps Commando Troepen (KCT) in Roosendaal verkeren in zo'n slechte staat dat er ‘levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan’.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Dat schrijven de commando's in een dertien pagina's tellende 'brandbrief' aan de leiding van de KCT. Het document is vrijdag door RTL Nieuws gepubliceerd.

Uit de brief van vorige maand blijkt onder meer dat handwapens, dempers en geweren van scherpschutters niet goed functioneren of te oud zijn. Nachtzichtkijkers zijn er onvoldoende of zijn er niet goed genoeg. Radioapparatuur is te oud en ‘het is onverantwoord en ronduit gevaarlijk’ om commando's hiermee op operaties uit te
sturen.

Onwerkbaar
De toestand van materiaal en middelen heeft ernstige gevolgen voor de operationele inzetbaarheid, schrijven de commando's. De situatie is ‘onwerkbaar’ geworden. ”Wij geloven niet dat we op dit moment in staat zijn om al onze taken te kunnen uitvoeren”, staat in de brandbrief.

Er zijn niet alleen problemen met de wapens, ook is er volgens hen een tekort aan trainingsfaciliteiten. Ze stellen dat de problemen al vaker zijn aangekaart. “Vanaf 2014 is er reeds 3 maal een rapport gemaakt.” Ze hebben het gevoel dat de situatie bij het KCT in de top ‘te rooskleurig’ wordt weggezet.

Thuisbasis
De commando's zijn de elite-eenheid van de landmacht met als thuisbasis Roosendaal. Ze voeren met kleine eenheden operaties uit in vijandelijk gebied. Ze zijn de afgelopen jaren onder meer ingezet in Irak, Afghanistan en Mali. Met al het ondersteunend personeel telt het korps bijna zeshonderd man.

Donderdag meldde RTL Nieuws al dat schietoefeningen met scherpe munitie en een aantal interne opleidingen bij de commando’s zijn stilgelegd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zette vorige maand vraagtekens bij de veiligheidscultuur bij Defensie.

Aanleiding voor die harde kritiek was een onderzoek van de OVV naar een dodelijk schietincident bij een oefening van het KCT in Ossendrecht. Alle documentatie wordt als reactie op het OVV-rapport nu tegen het licht gehouden, aldus het ministerie. De Tweede Kamer is hierover niet op de hoogte gesteld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.