Video

‘Kabinet begrijpt niets van ellende patiënten’, geen vreugde na 10 miljoen euro voor Q-koorts

14 juli 2017 om 19:20
nl
“Ik vind het veel te laat. En na tien jaar wachten hebben we ook nog steeds geen fatsoenlijke excuses.” Bert Brunninkhuis, voorzitter van Q-uestion, is niet direct blij met de tegemoetkoming van tien miljoen euro aan Q-koortspatiënten. Hij vindt dat de overheid, ondanks het geld, nog steeds niet erkent dat er iets mis is gegaan rondom de uitbraak waarbij duizenden mensen ziek werden en zeker 74 doden vielen.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

"Blijdschap voor een bedrag van tien miljoen? Als ik kijk naar de ellende bij duizenden mensen, dan weet ik niet of tien miljoen dat op kan lossen. Mensen zijn hun baan kwijt of hebben relatieproblemen", vertelt de voorzitter uit Eindhoven, die zelf ook Q-koorts heeft. "Er zijn mensen omgekomen. De nabestaanden willen ook wel eens minstens een sorry."

ZIE OOK: Den Haag komt toch over de brug: 10 miljoen euro voor Q-koortspatiënten

'Veel onduidelijkheid'
Q-uestion, de stichting voor mensen met Q-koorts, heeft een brief gekregen van de Tweede Kamer. Brunninkhuis vindt die ‘te laat en onduidelijk’. "Er staat heel veel in, maar tegelijkertijd ook niks. Het kabinet zegt nog steeds niet dat ze iets verkeerds heeft gedaan."

De voorzitter vindt dat er nu een 'bedragje ter beschikking is gesteld en dat het volgende kabinet het mag oplossen'. "Ik weet echt niet of het voldoende is. Er zijn duizenden mensen ziek of ziek geweest en zelfs 74 mensen overleden."

'Bij lange na niet genoeg'
Jos van de Sande is voormalig directeur van de Brabantse GGD en heeft een grote bijdrage geleverd aan de bestrijding van Q-koorts. Hij vraagt zich ook af of het bedrag genoeg is. “In eerste instantie dacht ik: wauw. Maar toen las ik wat er allemaal van betaald moet worden, zoals onderzoek. Dan blijft er weinig over voor de patiënten.”

“Het kabinet begrijpt er geen snars van. Ik wacht nog steeds op de dag dat een van hen naar Brabant komt en zegt: lieve mensen, jullie zijn het hardst getroffen door de Q-koorts. Onze excuses, we hebben het niet goed gedaan”, aldus Brunninkhuis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.