Elk MH17-slachtoffer krijgt zijn eigen boom, herdenkingsbos opent vandaag - Omroep Brabant

Elk MH17-slachtoffer krijgt zijn eigen boom, herdenkingsbos opent vandaag

17 juli 2017 om 08:00
nl
Voor de vijftig Brabanders en 248 andere passagiers van rampvlucht MH17 wordt deze maandag een Nationaal Monument geopend.
Profielfoto van van Bergen Manon
Geschreven door
van Bergen Manon

Drie jaar geleden op 17 juli vertrekt vlucht MH17 van Malysian Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Aan boord 298 mensen onder wie 196 Nederlanders. Boven Oekraïne wordt het vliegtuig geraakt door een raket en stortte neer. Niemand overleeft de ramp.

Het radiocontact met vlucht MH17 wordt rond half vier ’s middags verbroken. De Boeing 777 wordt rond dat tijdstip door een Buk-raket neergehaald.

Een doelbewuste actie of een vergissing? En wie is verantwoordelijk? Veel is na jaren onderzoek nog onduidelijk. Feit is wel dat de vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur het leven van duizenden mensen voor eeuwig verandert.

Bomenlint
De nabestaanden van de slachtoffers verenigen zich in de 'Stichting vliegramp MH17'. Ze maken zich sterk voor het oprichten van een Nationaal Monument. Na maanden werken wordt dit deze maandag geopend. Op een terrein in Vijfhuizen, vlak bij Schiphol, zijn 298 bomen geplant. Elke boom symboliseert één van de overledenen.

De bomen zijn geplant in de vorm van het zwarte herdenkingslint dat na de ramp het symbool van de stichting is geworden. In het midden komt een openluchttheater waar plaats is voor ongeveer vijfhonderd mensen.

LEES OOK: De bomen komen van kwekerij Ebben in Cuijk

Er zijn tien verschillende soorten bomen geplant. Per groep of gezin is voor dezelfde soort gekozen, zodat duidelijk is dat deze mensen bij elkaar horen. Ook de bemanning heeft een eigen type boom.

Rondom het bos is een krans van zonnebloemen geplant. De bloemen herinneren aan de plek in Oekraïne waar het toestel neerstortte. Bij de opening zijn ongeveer tweeduizend nabestaanden aanwezig. Ook Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima komen naar Vijfhuizen.

LEES OOK: De aanleg van het monument voor MH17-slachtoffers is begonnen

Omroep Brabant zendt de opening van het Nationaal Monument live uit op televisie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.