Video

Achteruit met de caravan, da's best lastig

17 juli 2017 om 15:38 • Aangepast 20 november 2020 om 23:32
nl
De grote vakantie-uittocht is begonnen en dus komen overal in Brabant de caravans weer uit de stalling. Bij de één gaat dat rijden vanzelf, maar voor sommigen is dat een crime. Want zo'n lompe sleurhut achter je auto, dat is best lastig. De oplossing? Een opfriscursus.
Profielfoto van Twan Spierts
Geschreven door
Twan Spierts

Rij-instructeur Arie Recourt spijkert deze weken bijna dagelijks caravanbezitters bij. "Ze willen vooral leren hoe ze achteruit kunnen rijden. En ze willen vaak wat meer zelfvertrouwen hebben als ze met de caravan op pad zijn."

Stoeien op de camping
Vorig jaar ging Pieter den Daas uit Eindhoven voor het eerst met z'n caravan op vakantie. "We waren op de camping nog wel eens aan het stoeien, dan ben je met drie mensen aan het duwen om dat ding op z'n plek te kregen. Toen dacht ik: dat moet dus anders kunnen." Daarom meldde hij zich aan voor een opfriscursus van de ANWB.

Het gaat tijdens de cursus niet alleen om achteruit rijden, maar ook over hoe je spiegelt tijdens het rijden en hoe je een caravan veilig aan- en afkoppelt. 

De andere kant op
Maar het achteruit rijden blijft voor veel mensen het lastigst. Een caravan of aanhanger gedraagt zich dan namelijk anders dan je zou verwachten. "Je moet de kant op sturen waar je 'm niet naartoe wil hebben", legt Arie uit.

Druk gebarend loodst hij Pieter de bocht door. En het werkt, want na een uurtje oefenen gaat het achteruit inparkeren bijna vanzelf.

Proef op de som
Pieter had dus al wat caravan-ervaring. Maar onze verslaggever had tot maandagochtend nog nooit met een caravan gereden. Hij probeerde het live in de uitzending van Wakker! en vond het best lastig...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.