Anton herdacht de MH17-ramp op zijn eigen manier: ‘Ik heb nog niks met Vijfhuizen’

18 juli 2017 om 00:40
nl
Anton Kotte uit Eindhoven verloor zijn zoon, schoondochter én kleinkind bij de ramp met de MH17 in 2014. Toch was hij maandag niet bij de opening van het herdenkingsbos voor de slachtoffers in Vijfhuizen. Hij bracht de dag in Friesland door, waar hij zijn eigen ceremonie hield. “We hebben onze sloep Remios gedoopt, vernoemd naar Remco, Miranda en Oscar.”
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

De sloep ligt bij de vakantiewoning van Anton en zijn vrouw. “Het was heel bijzonder. Op het moment dat die namen erop geplakt waren, zagen wij direct een hele andere sloep voor ons.”

Bij de ramp met de MH17 kwamen drie jaar geleden 298 mensen om het leven, onder wie vijftig Brabanders. Alle slachtoffers hebben sinds maandag hun eigen boom in Vijfhuizen. De bomen zijn geplant in de vorm van een herdenkingslint, het symbool van de ramp.

'Geen binding met Vijfhuizen'
“Vijfhuizen is een prachtige plek, maar we hebben er nog geen binding mee. Daar is niks gebeurd. Andere plekken in Eindhoven betekenen veel meer voor ons. De plek waar ze gewoond hebben in Eindhoven en de vliegbasis. Daar vond de eerste confrontatie met de hele ramp voor ons plaats”, vertelt Anton.

Wel heeft de Eindhovenaar samen met zijn vrouw de bomen voor het gezin eerder  geplant. “We konden daar iets doen voor die drie. En de symboliek is natuurlijk ook dat die bomen ons, als ouders, wel zullen overleven.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.