'Levensgevaarlijk', steeds meer wietbranden in woonwijken

18 juli 2017 om 11:29
nl
Brabant en Limburg zijn 'oververtegenwoordigd’ als het gaat om het aantal wietbranden in huizen, schuurtjes en loodsen. Dat laat een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars weten op basis van cijfers van Stichting Salvage, de stichting die slachtoffers van branden helpt. De verzekeraars noemen het vooral 'levensgevaarlijk' dat wietbranden steeds vaker plaatsvinden in woonwijken.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Jaarlijks loopt de schade door wietbranden in huizen in de miljoenen euro's. Precieze cijfers per provincie hebben de verzekeraars niet. Wanneer er in een huis echter brand uitbreekt als gevolg van een hennepkwekerij, dan is de schade vaak veel groter dan bij een ‘normale’ brand. Een wietbrand slaat namelijk vaker over naar de buren.    

Vluchten in plaats van brandweer bellen
Door het gebruik van amateuristische installaties en slecht aangelegde elektra slaan wietbranden feller uit dan normaal. Daarbij worden deze branden vaak later ontdekt omdat de eigenaren van een wietpand bij een brand de neiging hebben om te vluchten, in plaats van de brandweer te bellen.

LEES OOK: Hennepkwekerij ontdekt bij uitslaande brand huis Waalre, bewoner opgepakt

Eén op de vijftig grote branden werd in 2015 en 2016 veroorzaakt door een hennepkwekerij. Het gaat dan om respectievelijk 81 en 79 branden, iets meer dan in de twee jaar daarvoor. De verzekeraars noemen het ‘levensgevaarlijk’ dat deze branden steeds vaker in woonwijken plaatsvinden.

Drie van de vier wietbranden begint volgens de verzekeraars in een woonhuis. In de Randstad is dat probleem nog groter dan in onze provincie waar wietplantages ook vaak in loodsen en schuurtjes te vinden zijn.  

LEES OOK: Hennepkwekerij in brand, veel omwonenden hun huis uit

In de eerste helft van dit jaar staat de teller in heel Nederland op 37 wietbranden, zo blijkt uit de cijfers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.