Kees vindt zomaar twee hele oude paspoorten uit de tijd van Napoleon

19 juli 2017 om 11:36 • Aangepast 20 november 2020 om 23:30
nl
Kees van der Zwan was totaal verbaasd toen hij erachter kwam dat hij twee heel oude paspoorten uit de tijd van Napoleon had gevonden. Hij kocht een oud boek voor een tientje en daar vielen ze zomaar uit. Of ze geld waard zijn, weet de verwoede verzamelaar niet. Kees wil graag meer te weten komen over de mensen van wie de paspoorten waren. Dat verhaal begint in Putte.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Want daar werd Isabelle de Ridder op 15 april 1798 geboren. Haar man Alexander Francoise werd geboren in 1798 in Brussel. Kees is ondertussen al wat meer te weten gekomen over het stel. Zo was de man koetsenbouwer en verkocht hij ooit een molen om daarna advocaat te worden.

Reclame
In eerst instantie had Kees de paspoorten helemaal niet herkend. "Ik dacht dat het oude reclame was van chocolade of iets dergelijks. Maar toen ik na een tijdje nog eens goed keek, zag ik Napoleon staan en toen kwam ik erachter dat het om twee paspoorten ging."

Wachten op privacy instellingen...

Kees is oud-buschauffeur en verzamelaar van alles wat met Napoleon te maken heeft. "Ja, die hobby gaat heel ver. Alles in Nederland komt eigenlijk uit de koker van Napoleon. En alles is nog steeds van toepassing", vertelt hij enthousiast. Dus was zijn vreugde ook groot toen hij deze verborgen schatten vond.

Visum
Op het paspoort van de vrouw staat ook een visum, een reisstempel om naar Nederland te mogen reizen. “In die tijd was reizen niet makkelijk", vertelt Kees. "Maar deze vrouw kreeg het voor elkaar een paspoortstempel te krijgen. Dat was in 1840. Samen met het verhaal van die verkochte molen, is ze er misschien met het geld vandoor gegaan.”

Kees vermoedt een spannende geschiedenis en hoopt dat iemand hem kan helpen om meer te weten te komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.