‘Geef me nog drie maanden’, aldus 250 jaar oude beuk in Mastbos die doodgaat

20 juli 2017 om 12:06 • Aangepast 20 november 2020 om 23:28
nl
De bekende beuk in het Mastbos in Breda, op de kruising van de Oude Postbaan met de Lange Dreef, staat op sterven. De markante boom is meer dan 250 jaar oud, maar vanwege een reuzenzwam moet hij binnenkort gekapt worden.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Niet alleen wandelaars hebben met de boom te doen. Ook ‘bomenfluisteraar’ Netty van Rijckevorsel trekt zich het lot van de blikvanger aan. “Als ik contact maak met de boom, dan zegt hij ‘geef me nog drie maanden de tijd’. Het klinkt zweverig, maar hij voelt zich alleen gelaten. De mens moet meer samenwerken met de natuur, is de boodschap van de boom.”

Netty komt regelmatig bij de eeuwenoude beuk om er met anderen te mediteren. "En dan voel ik dat de boom pijn heeft, waarschijnlijk omdat er in de oorlog iets is gebeurd waardoor de beuk een trauma heeft opgelopen." 

'Het is nu gevaarlijk'
Staatsbosbeheer houdt het op een sterke aantasting door de reuzenzwam. "Je kunt het ook zien aan de schimmeldraden op de boom waar net een tak is afgebroken," zegt boswachter Liza van Velzen. "We hebben alles afgezet om te voorkomen dat er takken op mensen vallen. Het is nu veel te gevaarlijk om in de buurt van de boom te komen." 

Eind augustus wordt de boom helemaal weggehaald. Liza van Velzen:"Tot die tijd heeft iedereen nog de gelegenheid om afscheid te nemen van deze boom. Daarna gaan we geld inzamelen voor een nieuwe, rode beuk."

Boom was een ijkpunt voor hardlopers
De beuk had voor bosarbeiders in vroeger jaren de functie van 'scheidingsboom'. "Het was een herkenningspunt, het hielp hen om de weg te vinden," weet boswachter van Velzen. Dat is het voor veel hardlopers in het Mastbos nog steeds. "Het was een mooi ijkpunt in mijn looprondjes," zegt een voorbijrennende jogger. 

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.