Woonwagenbewoner ruim een jaar de cel in voor witwassen

25 juli 2017 om 17:59
nl
De rechter in Den Bosch heeft een 38-jarige bewoner van het woonwagenkamp aan de Deutersestraat in Den Bosch veroordeeld tot veertien maanden cel voor witwassen. Ook wordt zijn huis in beslag genomen. Dat is naar schatting 390.000 euro waard.
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

Een 62-jarige Belg uit Poppel kreeg een taakstraf van 120 uur. Zeven andere verdachten werden dinsdag vrijgesproken.

Grote inval
In 2013 was er een grote inval bij het woonwagencentrum. Daarbij werden alle 23 aanwezige volwassenen meegenomen. Zes kinderen werden elders opgevangen. Volgens justitie werd bij de inval voor miljoenen in beslag genomen aan onder meer auto's, sieraden en kunstwerken. 

Meerdere bewoners moesten na de inval voor de rechter verschijnen. In november 2016 gingen de inhoudelijke behandelingen van start. Dat resulteerde in werkstraffen en geldboetes, maar ook in celstraffen.

In januari van dit jaar werd een man veroordeeld tot achtien maanden cel voor witwassen. Volgens berekeningen had hij bijna een miljoen euro meer uitgegeven dan wat er via legale bronnen was binnengekomen. 

Woede          
Bewoners van het woonwagenkamp waren kwaad over de inval. Zij noemde het 'ontzettend agressief'. Begin 2014 plaatsten ze een paginagrote advertentie over de inval in de lokale weekkrant Bossche Omroep.

De advertentie liet een opsomming van punten zien die volgens de bewoners tijdens de inval aan de orde waren. Zo zou iedereen destijds een machinepistool met lasterstraal op zich gericht hebben gekregen. "Alsof het moordenaars of terroristen waren", zo menen zij.

Trauma's
"Kinderen hebben het hele agressieve gebeuren waargenomen en hebben trauma's opgelopen. Zij worden huilend wakker, schrikken overal van, durven niet meer alleen te zijn en plassen in bed".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.