Gynaecoloog die seks had met zwangere patiënte mag half jaar niet werken

26 juli 2017 om 15:48
nl
Een 42-jarige gynaecoloog van het Amphia Ziekenhuis in Breda is voor een jaar geschorst, omdat hij tijdens zijn opleiding seks had met een patiënte. Van het jaar zijn zes maanden voorwaardelijk. Het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven heeft een klacht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gegrond verklaard.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

De man had een seksuele relatie met de vrouw toen hij in 2009 zijn opleiding deed in het Radboudumc in Nijmegen. De vrouw onthulde de affaire. Ze vertelde dat ze tijdens haar zwangerschap regelmatig seks met hem had. Vanwege een vruchtbaarheidsprobleem en sterke kinderwens waren de patiënte en haar partner bij de gynaecoloog in behandeling. 

Schorsing
“Seksueel contact tussen een arts en een patiënt die elkaar hebben leren kennen in het kader van een geneeskundige behandeling, is niet geoorloofd'', aldus het college. De gynaecoloog is voor een jaar geschorst, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Daarbij krijgt hij een proeftijd van twee jaar.

ZIE OOK: Gynaecoloog in de fout door seks met zwangere patiënte

De inspectie vond dat de arts de verleiding had moeten weerstaan en diende een klacht in. De gynaecoloog verklaarde dat hij was gezwicht voor het emotionele verhaal van de vrouw en haar avances. 

Na zijn opleiding is de gynaecoloog in het Amphia Ziekenhuis in Breda gaan werken. Het verhaal was daar sinds 2015 bekend.

'Keuren het af'
‘Het handelen destijds van de medisch specialist keuren wij als Raad van Bestuur, bestuur van het Medisch Specialistisch Bedrijf-Amphia en Vakgroep Gynaecologie/Verloskunde niet goed: het is immers niet geoorloofd dat een arts een andere relatie dan een behandelrelatie heeft met een patiënt’, laat het ziekenhuis nu in een verklaring weten.

‘Wij beseffen dat patiënten naar aanleiding van de uitspraak mogelijk vragen hebben. Daar hebben wij uiteraard oog en oor voor.’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.