Zieke zwanen door botulisme in Breda: 'We kunnen helaas niets meer doen'

26 juli 2017 om 18:23 • Aangepast 20 november 2020 om 23:20
nl
De gemeente Breda kan niets doen aan de zieke zwanen die lijden aan botulisme in de vijver van het Bredase Brabantpark. Dat zegt een woordvoerder na boze meldingen over de zieke dieren.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

Botulisme is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen sterven. De bacterie die botulisme veroorzaakt, kan zich snel vermenigvuldigen als er dode vogels of vissen in het water liggen, of wanneer watertemperatuur boven de twintig graden stijgt.

Wachten op privacy instellingen...


“Samen met het waterschap worden kadavers opgeruimd, maar de nog levende dieren worden niet weggehaald”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “We proberen zieke dieren te helpen, maar zeker als de jonge zwanen eenmaal besmet zijn, zijn ze niet meer te redden en kunnen we er helaas niets meer doen.”

Waterschap Brabantse Delta voegt er aan toe dat de zwanenfamilie niet wordt weggehaald om te voorkomen dat een andere groep zwanen hun plek inneemt. "De vijver is een populaire plek voor zwanen. Door de huidige dieren er te laten zitten, hopen we verdere verspreiding van botulisme te voorkomen."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.