'Ze konden ons af en toe zo voorbijrijden', voetbalrobots TU/e verliezen finale RoboCup

30 juli 2017 om 08:38 • Aangepast 20 november 2020 om 23:15
De robotvoetballers van de Technische Universiteit Eindhoven zijn er zondagochtend niet in geslaagd de finale van het toernooi om de RoboCup te winnnen. Team Water uit China was in een 'zenuwslopende finale' met 6-3 te sterk. Het toernooi om de RoboCup geldt als het WK voor intelligente robots.
Profielfoto van de Bekker Peter
de Bekker Peter

De finale begon niet goed voor Tech United. Al in de eerste minuut kregen de Eindhovense robots een doelpunt tegen. Daarna kwam Tech United goed weg toen een tweede grote kans van Water op de paal belandde. Ook moest de Eindhovense keeper ingrijpen om een grotere achterstand te voorkomen.

Vervolgens viel de 1-1 via een afstandsschot van 'Frank de Moer', maar lang kon Tech United niet van die gelijkmaker genieten. Via een kopbal kwam team Water op een 2-1 voorsprong.

Nieuwe tik
De robots van Water speelden snel en leken de passes beter op te pakken dan die van Tech United. De 2-1 ruststand was dan ook terecht, beaamde een van de leden van het Eindhovense team. "Water heeft de meeste kansen gehad en benut."

Bij het begin van de tweede helft kreeg Tech United een nieuwe tik, team Water scoorde de 3-1. De Eindhovense robots konden die achterstand nog wel verkleinen tot 3-2, maar op de daaropvolgende 4-2 en 5-2 bleken de nekslag. Uiteindelijk werd het 6-3 voor team Water.

"Het passen ging redelijk goed, maar de bal afgeven was lastig gezien het risico op balverlies. Water verdedigde erg agressief."

Dribbel
Teamcaptain Lotte de Koning heeft vrede met de tweede plaats.

"We speelden onze beste wedstrijd van het toernooi, maar Water was gewoon beter. Ze verdedigden erg goed en gaven ons geen rumte om te voetballen. Hun robots zijn ook zo snel en ze hebben een dribbel in huis waarmee ze ons af en toe zo voorbij konden rijden."

Wel overtuigend in halve finale
In de nacht van zaterdag op zondag had Tech United zich nog overtuigend geplaatst voor de finale van de strijd om de RoboCup. Team Nubot werd in de halve eindstrijd met 9-0 opzij gezet.

Tech United kwam in die halve finale al vroeg op voorsprong en werd in de kaart gespeeld doordat Nubot al snel met een robot minder moest spelen nadat die op hol sloeg en door de boarding ging.

Sterk verzwakte verdediging
Na de 2-0 viel er opnieuw een robot van Nubot uit en daarna liep Tech United snel verder uit. De sterk verzwakte verdediging van Nubot bood de Eindhovense robots nauwelijks weerstand. Halverwege was de stand al 6-0.

Tijdens de rust had Nubot de kans de uitgevallen robots te repareren, maar daar slaagde het niet op tijd in. Daardoor werd het team ook in de tweede helft onder de voet gelopen.