Yoga en massage als 'dagbesteding': aangifte tegen zorginstelling om vervalste e-mails

31 juli 2017 om 11:10
nl
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft aangifte gedaan tegen ggz-instelling Cura Clinics uit Eindhoven. De instelling zou een nagemaakte e-mail naar zorgverzekeraars hebben gestuurd waarin werd gezegd dat de NZa toestemming gaf voor het declareren van onder meer yoga en massages als psychiatrische behandeling, terwijl dit niet zo was.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

De zorgautoriteit kwam erachter toen een financieel adviseur, die was ingeschakeld door Cura Clinics, vragen stelde aan de NZa over het bericht. Toen werd er ontdekt dat er uit de oorspronkelijke mail stukken waren verwijderd en andere toegevoegd.

Cura Clinics bedacht een manier om onverzekerde activiteiten als yoga, massages, alternatieve therapie en personal training via een omweg toch te declareren bij de zorgverzekering. Ruim driehonderd behandelaren sloten zich tegen een betaling van 350 euro aan. Een deel van hen eist dat geld inmiddels terug.

Niels Schellen, medeoprichter van Cura Clinics en nu commercieel directeur, vertelde in mei al aan de Volkskrant dat hij de massages, yoga en meditatie kon declareren door ze te labelen als dagbesteding. Dit keer wil hij niet reageren. “Ik weet van niks, mijn naam is haas”, zegt hij tegen de krant.

Ook in het buitenland
Cura Clinics heeft niet alleen een mogelijkheid om iemand in Nederland te behandelen. Ook in het Spaanse Alicante is een behandelcentra.

Schellen raakte eerder ook al in opspraak. Hij reed in 2011 dronken in op een terras. Hij was op dat moment directeur van verslavingszorginstelling AddictionCare. Die organisatie werd ook beschuldigd van gesjoemel met dagbesteding. Schellen en mede-oprichter Bas de Bont verdienden als directeur bij AddictionCare beiden rond de 250.000 euro. Zij stonden in 2011 daardoor op plaats 6 en 7 van de best verdienende GGZ-bestuurders van Nederland.

Naamsverandering
Cura Clinics werkte eerst onder de naam VitalisGGZ. Sinds 23 juni hebben ze de naam aangepast. De ggz-instelling heeft niets te maken met Vitalis Woongroep. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.