Afgang voor machteloos PSV, Europees avontuur nu al ten einde

4 augustus 2017 om 00:36 • Aangepast 20 november 2020 om 23:09
Het Europese avontuur van PSV is voorbij voor het echt begonnen is. In Kroatië ging het donderdagavond met 1-0 onderuit tegen NK Osijek. Na de eerdere nederlaag in eigen huis betekende dat uitschakeling in de voorronde van de Europa League.

Trainer Phillip Cocu greep al voor de wedstrijd hard in, hij gooide zijn basisploeg flink om. Luuk de Jong, Bart Ramselaar en Daniel Schwaab werden gepasseerd, Hirving Lozano, Davy Pröpper en Derrick Luckassen kregen de kans vanaf het eerste fluitsignaal.

De opdracht was duidelijk voor PSV. Na de nederlaag in Eindhoven was een zege nodig om de volgende voorronde van de Europa League te bereiken. In de beginfase waren de aanvallende bedoelingen van PSV duidelijk, maar kansen leverde het nog niet op. Osijek kwam goed weg bij twee overtredingen op Jorrit Hendrix. Twee keer was een rode kaart mogelijk, maar de scheidsrechter trok slecht één keer geel.

Achterstand
Na 25 minuten spelen kreeg PSV een flinke tik. De thuisploeg kwam vanuit een vrije trap op voorsprong. Petar Bockaj schoot de bal fraai binnen, doelman Jeroen Zoet was kansloos. Na de openingstreffer was PSV lange tijd machteloos, tot de slotfase van de eerste helft. Uit het niets kreeg het drie mogelijkheden om de gelijkmaker te scoren. Locadia schoot naast, Marco van Ginkel knalde de bal over en Pröpper zag zijn inzet van de doellijn gehaald worden.

In de tweede helft probeerde PSV iets te forceren, maar een opening in de defensie van Osijek was niet te vinden. Cocu probeerde een na iets meer dan een uur iets te forceren met een dubbele wissel. De Jong en Gaston Pereiro kwamen binnen de lijnen, voor Joshua Brenet en Gaston Pereiro. Met een kwartier te spelen kwam ook Sam Lammers als extra aanvaller binnen de lijnen, als vervanger van Pröpper.

In plaats van een groots slotoffensief van PSV, moest Zoet in de laatste minuten vooral aan de bak. De doelman moest meerdere keren reddend optreden om de 2-0 te voorkomen. Ook in de vijf minuten blessuretijd lukte het PSV niet om te scoren, waardoor het bij 1-0 bleef.

Historisch
Door de nederlaag is er een einde gekomen aan een magische reeks voor PSV. De Eindhovenaren waren 43 seizoenen op rij actief in een Europees hoofdtoernooi. Door de uitschakeling in de voorronde van de Europa League is de reeks nu ten einde.