Freek geeft je een mooie begrafenis, terwijl je er nog bent: 'Dat kan beregezellig zijn'

4 augustus 2017 om 13:51
nl
‘Liever levend’. Onder die naam wil Bredanaar Freek Haverman afscheidsdiensten gaan verzorgen voor mensen die ernstig ziek zijn. Niet nadat ze overleden zijn, maar als ze nog leven.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

“Van alle mooie en lieve woorden die tijdens een begrafenis of afscheidsbijeenkomst worden gesproken, krijgt een overledene niets mee. Mijn overtuiging is: het leven is nu, na de dood is het klaar. Als je nog iets had willen zeggen, dan is het te laat. Dus kunnen mensen die mooie woorden of hun verdriet maar beter persoonlijk delen met degene die gaat overlijden”, vertelt Haverman over de gedachte achter zijn concept ‘Liever levend’.

Niets van meegekregen
Haverman kwam op het idee toen zijn stiefmoeder en tante nog niet zo lang geleden aan een ernstige ziekte overleden. “We hadden nog een speciale video gemaakt en nog een aantal mooie dingen, maar daar hebben ze niets van meegekregen.”

De afscheidsbijeenkomst moet in de ogen van Haverman een begrafenis bij leven worden. Haverman: “Het echte afscheid moet vóór de dood plaatsvinden. de rol voor de begrafenis moet veel kleiner worden. Natuurlijk is dat heel emotioneel, maar ook heel mooi. Zo’n  afscheidsdienst wordt natuurlijk in overleg gedaan met degene die weet dat-ie gaat overlijden. Die bijeenkomsten kunnen groots en meeslepend in een kroeg worden gehouden. Maar ook heel klein en intiem.”

Even wennen
Mensen aan wie Haverman zijn idee voorlegde, moesten wel even aan het idee wennen. “Natuurlijk is het afscheid nemen van iemand die gaat sterven erg emotioneel en ongemakkelijk. Maar het kan ook beregezellig zijn.”
Freek Haverman heeft zijn idee nu naar buiten gebracht en hoopt dat uitvaartverzekeraars deze vorm van afscheidsbijeenkomsten gaan aanbieden. “Als je zo'n verzekering hebt, dan kun je zelf of met je naasten bepalen hoe je je afscheid wil doen.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.