Kromowidjojo pakt wereldrecord: als eerste vrouw ooit onder 23 tellen op 50 meter

7 augustus 2017 om 20:42 • Aangepast 20 november 2020 om 23:04
nl
Ranomi Kromowidjojo heeft maandag het wereldrecord op de 50 meter vrije slag verbroken. Minder dan een week geleden zwom Sarah Sjöström een wereldrecord, in Moskou tikte ze aan in 23,10 seconden. Kromowidjojo is de eerste vrouw die onder de 23 seconden zwemt, ze tikte aan in 22,93.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout
Wachten op privacy instellingen...

Precies vier jaar geleden zwom Kromowidjojo in Eindhoven de 50 meter vrij op de kortebaan in 23,24. Dat record bleef tot woensdag 2 augustus staan. Toen zwom Sjöström 23,10 seconden tijdens de wereldbekerwedstrijden kortebaan.

Het record van de Zweedse is niet lang blijven staan. Kromowidjojo was vijf dagen later veel sneller. De zwemster van NTC Eindhoven doorbrak voor het eerst de grens van 23 seconden. In 2000 werd in Athene voor het eerst de grens van 24 seconden doorbroken.


ZIE OOK: Kromowidjojo raakt wereldrecord kwijt aan Sjöström

Sjöström zwom maandag tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn ook sneller dan haar eigen wereldrecord. Ze tikte in precies 23 seconden als tweede aan.

Wachten op privacy instellingen...

'Niet verwacht'
"Ik had niet verwacht dit te kunnen", zei Kromowidjojo in het programma Langs de Lijn En Omstreken. "Alles klopte. De start, het keerpunt en de finish was goed. Een mega-tijd, een groot persoonlijk record en een wereldrecord. Hier ben ik ontzettend blij mee."

Europees record
Kromowidjojo zette maandag ook een Europees record op de klokken op de 4x50 meter vrije slag gemixed, samen met Femke Heemskerk en de mannen Jesse Puts en Thom de Boer. Het kwartet zwom een winnende tijd van 1.28.70. Het oude record was in handen van Rusland (1.29.13).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.