Zomer? Het lijkt wel herfst! ‘Toch sprake van bovengemiddeld warme zomer’

9 augustus 2017 om 14:27
nl
Het is begin augustus maar het voelt voor veel Brabanders alweer als herfst aan. Het koele, natte weer is bepaald niet zomers te noemen. Her en der in Brabant kleuren sommige bomen zijn al rood en bruin. Is de zomer nu al voorbij?
Profielfoto van Stephen Bell
Geschreven door
Stephen Bell

“We moeten natuurlijk niet vergeten dat we in mei en juni ongekende droogte en warmte hebben meegemaakt”, vertelt meteoroloog Tom van der Spek van MeteoGroup. “Juni dit jaar was de warmste juni in honderd jaar.”

Herfstverschijnselen
“De temperatuur gedurende de maand juli was gemiddeld, bij tijd en wijlen vielen er wel flinke buien. Zo ook in augustus, maar dat is logisch na zo’n extreem droge, hete periode. Dat verklaart overigens ook de herfstverschijnselen. Voor vegetatie voelt deze periode als herfst aan.”

Zomer nog steeds warm
Inmiddels is de temperatuur nu in augustus net onder het gemiddelde en kunnen we meer regenval verwachten. “Maar dat zien we de afgelopen vijftien jaar steeds vaker gebeuren”, aldus van der Spek. “De voorzomer (mei en juni) is dan warm en droog. Gevolgd door een relatief milde en natte juli en augustus. Dit jaar kunnen we overigens vooralsnog spreken van een bovengemiddeld warme zomer.”

Zou het geen idee zijn om onze zomervakanties wat naar voren op te schuiven? "Ja, maar het weer blijft het weer, hè", lacht Van der Spek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.