Oranjeleeuwin Kika van Es groots gehuldigd in Boxmeer

10 augustus 2017 om 21:07 • Aangepast 20 november 2020 om 23:00
nl
Europees voetbalkampioene Kika van Es is donderdagavond gehuldigd in de gemeente Boxmeer. Er werd een groots feest opgetuigd voor de linksback van de Oranjeleeuwinnen. Omroep Brabant was erbij en zag hoe een dolblije Kika thuis in Groeningen werd opgehaald en op een podium werd onthaald op het Raadhuisplein in Boxmeer. Van Es: "Dat ze de moeite hebben gedaan om me in het zonnetje te zetten, dat is wel heel erg speciaal."
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De gemeente Boxmeer, waar Groeningen onder valt, en voetbalvereniging Olympia ’18 pakten flink uit. Olympia '18 is de club in Boxmeer waar Kika ooit werd ontdekt. Ze is de eerste Brabantse international van de nationale ploeg die zondag het EK won, die in haar gemeente wordt geëerd. Kika’s provinciegenoten krijgen (mogelijk) binnenkort ook een aparte huldiging.

Meisjes bij de club
Olympia '18 benoemde haar donderdag tot erelid van de voetbalclub. Kika begon als een van de eerste meisjes bij de vereniging, haar trainer zag het destijds niet echt zitten om een meisje op te nemen in zijn team. Mede dankzij het succes van de Oranjeleeuwinnen zijn meiden ondertussen niet meer weg te denken bij voetbal. 

Wachten op privacy instellingen...

De Europees kampioene  werd ook toegesproken door wethouder Willy Hendriks-Van Haren. Ze ontving van haar de hoogste onderscheiding van de gemeente Boxmeer: de Bronzen Bok.

Van Es voelt zich vereerd: "Groeningen is een heel klein dorpje, ik heb hier altijd rustig kunnen lopen. Maar als je ziet hoeveel mensen hier nu zijn, dat is geweldig." Ook haar broer is apetrots op zijn zusje. "Ze krijgt eindelijk de erkenning waar ze jaren op gewacht heeft."Boxmeer kleurt oranje
Van Es werd in een cabrio van Groeningen naar Boxmeer gereden, samen met onder meer haar opa Janssen. Hij volgt zijn kleindochter op de voet. Ook een oude schoolbus werd opgetrommeld, voor de overige familie van Kika.

Inwoners van Kika's woonplaats Groeningen staken ook de handen uit de mouwen. Kika’s ouderlijk huis kleurde oranje, omwonenden hingen de vlag uit en stonden langs de weg. Ook Annemarie van Bree (38) uit Vortum-Mullem kwam een kijkje nemen: "Dit maak je niet meer mee. Het vrouwenvoetbal staat op de kaart. Dit is leuker dan het mannenvoetbal. Het is bijzonder dat zo iemand in je gemeente woont." 


Wachten op privacy instellingen...Zingen met John de Bever
Ook volkszanger John de Bever uit Den Bosch kwam langs om Kika persoonlijk te bedanken. Het was volgens hem vooral de verdedigster die van zijn nummer  ‘Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht’ het lijflied van Oranje maakte. Dat is ook de reden dat Van Es donderdagavond deze hit mee mocht zingen. Uiteindelijk zetten ze samen al zingend de polonaise in.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Na het officiële gedeelte van de festiviteiten volgde om halfacht een signeersessie. Vervolgens heeft de gezamenlijke horeca voor de rest van de avond nog een programma op poten gezet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.