Huub Stevens hoopt dat PSV mee kan doen om kampioenschap: 'Maar ben bang van niet'

11 augustus 2017 om 21:00 • Aangepast 20 november 2020 om 22:58
nl
ADO Den Haag heeft vrijdagavond het nieuwe seizoen afgetrapt. In eigen huis speelt de Haagse club de openingswedstrijd tegen FC Utrecht. PSV begint op zaterdag tegen AZ, NAC speelt die dag tegen Vitesse. Willem II komt op zondag in actie tegen Excelsior. Huub Stevens hoopt dat PSV mee kan doen om de titel, terwijl NAC en Willem II tevreden moeten zijn met handhaving.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

"Het heeft weer lang genoeg stilgelegen", geeft Huub Stevens aan. "We hebben geluk gehad dat onze dames ons op een bepaalde manier verwend hebben. Maar van mij mag het weer beginnen."

De voormalig PSV-trainer weet dat Phillip Cocu het momenteel moeilijk heeft. "Toch denk ik dat Phillip weer antwoorden gaat vinden. Dat hoop ik voor hem en voor PSV. Ik hoop dat ze mee kunnen gaan doen voor het kampioenschap, al ben ik bang van niet."

Jeugd bij PSV
Aad de Mos gaf eerder aan dat PSV de jeugd een kans moet geven. "Als kwaliteiten aanwezig zijn bij de jeugd, zou ik ze zeker de kans geven. Maar je zult hier of daar ook voor versterkingen moeten zorgen. Er is wat creativiteit nodig, zeker in de voorste gelederen."

Henk Vos, in het verleden onder contract bij onder meer PSV, RBC, Willem II, TOP Oss en NAC Breda, hoopt ook dat jonge spelers speeltijd krijgen in Eindhoven. "Ze moeten een keer een kans krijgen. Je ziet op een gegeven moment spelers op vrij jonge leeftijd de kans krijgen om meer te verdienen en dan denken ze dat sportief ook beter af zijn, daardoor gaan ze snel weg. Dat is jammer voor het Nederlandse voetbal.

Otto Versfeld speelde als 'manneke van tien' tot zijn 23ste bij PSV, maar hij staat vooral bekend als doelman van Helmond Sport. Hij ziet PSV niet als titelkandidaat. "Nee, ik rangschik ze niet bij de kandidaten om kampioen te worden. De trainer krijgt heel snel de schuld, maar dat moet niet te snel gebeuren. Als je spelers hebt die zich niet op kunnen laden voor een bepaalde wedstrijd, zijn ze het PSV-shirt niet waardig."

ZIE OOK: Aad de Mos: 'Armando Obispo is beter dan Isimat, Schwaab en De Ligt'

Verrassing
Willem II en NAC moeten zich volgens de voormalig profs opmaken voor een lastig seizoen. "Als de berichten allemaal waar zijn, heeft Willem II het heel moeilijk”, zegt Vos. “NAC heeft een samenwerkingsverband met Manchester City. Ze hebben hier en daar wat spelers kunnen halen. Ik denk dat ze het beter gaan doen dan Willem II, al kan die club voor een bepaalde verrassing zorgen. Het is een rare competitie in Nederland."

“Als die clubs zich kunnen handhaven, doen ze het al goed”, geeft Stevens aan. “Deze clubs werken met een bepaald budget, dan weet je dat je het altijd moeilijk kunt krijgen. En ik zeg: kunt krijgen. Want ze hebben zich dusdanig versterkt dat ze zich ook kunnen handhaven in de eredivisie. Ik denk dat vooral Excelsior het moeilijk gaat krijgen.”

Wachten op privacy instellingen...

Lurling heeft goed gevoel
Anthony Lurling weet dat een gepromoveerde club het vaak moeilijk heeft, toch heeft hij vertrouwen in een goed jaar. "Een club die terugkomt heeft het een jaar later meestal moeilijk. Met VVV en NAC zijn er twee nieuwkomers, terwijl Excelsior het altijd lastig heeft onderin. Ik heb wel goede hoop dat NAC het gewoon gaat redden. Niet via de nacompetitie, maar direct. Dat zou natuurlijk een mooie prestaties zijn."

NAC heeft een moeilijk begin, eerst Vitesse uit en dan thuis tegen PSV. Dat is lastig. Het is mooi als je daar ergens punten weet te pakken. Dat is ook belangrijk, want als je na tien wedstrijden ergens onderin hangt is het moeilijk om daar weg te komen. Maar met het publiek, want daar pakt NAC ook punten mee, en spelers van Manchester City die wat meer tot hun recht komen in de eredivisie, heb ik er een goed gevoel over."

'NAC is NAC'
Dennis van Bergen, journalist van het Algemeen Dagblad en Voetbal International, denkt dat NAC en Willem II tevreden moeten zijn als ze zonder problemen in de eredivisie blijven. "Maar NAC is NAC. Die lopen altijd een beetje met de borst vooruit. Ze roepen dat ze bovenin het rechterrijtje willen eindigen en ik denk ook dat het best realistisch is. Ik denk dat NAC gewoon in de middenmoot gaat eindigen."

Willem II gaat een 'moeilijk' jaar tegemoet. "Het was een club met een eigen gezicht, een eigen karakter. Nu zitten er Grieken, Duitsers, allerlei nationaliteiten. Anouar Kali is weg, dat was de belangrijkste speler. En het is ook zonde dat Kostas Lamprou weg is. Hij was met Jordens Peters het symbool van Willem II. Hij gaf de club kleur. Maar Willem II moet wel drie clubs onder zich kunnen houden, het is alleen een club met heel veel vraagtekens."

Wachten op privacy instellingen...

Vrijdagnacht staat het programma Brabantse Nachten Zijn Lang in het teken van de start van het nieuwe voetbalseizoen. Presentator Kristian Westerveld ontvangt in de studio oud-spelers René en Willy van de Kerkhof en PSV-watchers Paul Post (Omroep Brabant) en Rik Elfrink (ED).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.