Video

Ranomi Kromowidjojo sluit zwemfeest af met goud en Nederlands record

13 augustus 2017 om 01:08 • Aangepast 20 november 2020 om 22:57
nl
Ranomi Kromowidjojo heeft zaterdag de vijftig meter vlinderslag gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden kortebaan in Eindhoven. Ze versloeg concurrent Sarah Sjöström, daarbij verbrak ze het Nederlands record.
Profielfoto van Petra van Middendorp
Geschreven door
Petra van Middendorp

In de finale bleef ze de Zweedse favoriete Sarah Sjöström met één honderdste van een seconde voor. 'Kromo' zette met 24,54 een Nederlands record neer.

Wachten op privacy instellingen...

Bij het keerpunt in de finale lag Kromowidjojo nog licht achter, maar met een sterke fase onder water maakte ze het verschil. "Het was een fantastische race. Vandaag klopte alles, dat is ook nodig om Sjöström te verslaan."

In de series moest Kromowidjojo alleen de Zweedse Sarah Sjöström voor laten gaan. De Zweedse zwom toen 24,55 seconden, Ranomi zwom met 24,95 seconde net iets langzamer.

Lees ook: Kromowidjojo pakt wereldrecord: als eerste vrouw ooit onder de 23 tellen op 50 meterGoud Nederlandse ploeg
Op de 4x50 meter vrije slag gemengd veroverde de Nederlandse ploeg ook een gouden medaille. Jesse Puts, Thom de Boer, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo zwommen naar een tijd van 1.28,90, voldoende om Australië en Oostenrijk voor te blijven.

Brons voor Weertman
Ferry Weertman, vorige maand nog wereldkampioen op de 10 kilometer open water, pakte in Eindhoven het brons op de 1500 meter vrije slag. Met zijn tijd (14.15,27) eindigde hij tientallen seconden achter de Noor Henrik Christiansen en de Italiaan Gabriele Detti, die goud en zilver wonnen. Het was echter ruim genoeg om zijn landgenoot Maarten Brzoskowski voor te blijven. Die werd vierde in 15.08,88.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.