Eindhoven ontbreekt in Madurodam en dat is een schande, vindt het CDA - Omroep Brabant

Eindhoven ontbreekt in Madurodam en dat is een schande, vindt het CDA

17 augustus 2017 om 17:03
nl
Toeristen kijken dagelijks met bewondering naar de miniatuurversies van de Sint-Jan in Den Bosch, het Textielmuseum in Tilburg en de chocoladefabriek in Veghel. Maar welke stad ontbreekt in Madurodam? Juist ja, Eindhoven. En dat is een schande volgens het CDA.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

De lokale afdeling vindt het simpelweg niet te verdedigen dat in het populaire park niets te zien is van de grootste Brabantse stad. Terwijl Eindhoven volgens de partij genoeg heeft wat landelijke aandacht verdient.

"ASML, Philips en DAF, om maar wat te noemen", zegt raadslid Christo Weijs. "Maar ook PSV en het Pieter van den Hoogenband zwemstadion." Het raadslid stelt daarom vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Hij wil dat de gemeente samen met Madurodam de mogelijkheden bekijkt voor een object in het park.

Niet vertegenwoordigd
Het CDA kwam deze 'misstand' op het spoor nadat een groep jonge Eindhovenaren een bezoek bracht aan het park. Het viel ze op dat de vijfde stad van Nederland helemaal niet vertegenwoordigd was. Madurodam trekt jaarlijks enkele honderdduizenden bezoekers.

LEES OOK: Sint-Jan heropend in Madurodam

Meer aandacht Randstad
Hoewel er in het park enkele Brabantse miniaturen zijn te zien - zoals ook het Markiezenhof uit Bergen op Zoom, De Moriaan uit Den Bosch en De Efteling - krijgt de Randstad veel meer aandacht. Alleen Utrecht heeft al acht gebouwen of objecten in het park staan. Amsterdam heeft er zelfs 23.

Weijs vindt dat buiten verhouding. "Nederland is meer dan de Randstad. We dragen in Eindhoven flink bij aan het Bruto Binnenlands Product. Dan mag er best wat aandacht voor de Brainport zijn."

LEES OOK: Markiezenhof volgend jaar al in Madurodam

Toch is de situatie niet altijd zo geweest. Tot enkele jaren geleden was Eindhoven wel in het Haagse park te zien. Maar het station werd in 2007 vervangen door het station van Utrecht. En in 2012 besloot het park het Evoluon weg te halen omdat het verouderd was. Ook het PSV-stadion sierde ooit het miniatuurdorpje.

Reactie Madurodam
Madurodam geeft aan dat het park een ‘natuurlijke evolutie’ kent en dat het moeilijk is om aan te geven waarom bepaalde gebouwen er wel staan en andere juist niet of niet meer. Ze vertelt dat Eindhoven als top 5-stad ook zeker een plek verdient.

"Brainport is in die zin een goed voorbeeld en staat op onze wensenlijst: het staat symbool voor de Nederlandse innovatiekracht, en vertelt daarmee een mooi verhaal over het hedendaagse Nederland", laat een woordvoerder weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.