Vervuild water in de Aa: Helmonds mestbedrijf is de oorzaak

19 augustus 2017 om 12:51
nl
De bron van de vervuiling van de rivier de Aa ligt bij mestverwerkingsbedrijf Den Ouden Groep in Helmond. Dat liet de gemeente Helmond vrijdagavond weten. Eerder bleek er te veel ammonium in het water van de Aa te zitten waardoor de rioolwaterzuivering een paar uur moest worden stilgelegd en doorgespoeld.
Profielfoto van Stephen Bell
Geschreven door
Stephen Bell

LEES OOK: Te veel ammonium in afvalwater, rioolwaterzuivering stilgelegd en doorgespoeld

Inmiddels is de zuiveringsinstallatie weer deels opgestart. Wel zijn de rioolleidingen van het bewuste industrieterrein nog altijd afgesloten. Hoe het verhoogde gehalte ammonium precies in de rivier de Aa terecht kon komen, is nog niet bekend. Hier wordt onderzoek naar gedaan door het waterschap en de gemeente Helmond. Nadat de bron is komen vast te staan heeft de provincie Noord-Brabant het bedrijf ertoe aangezet het vervuilde water weg te pompen.

Volgens de gemeente is er geen sprake is van risico’s voor de volksgezondheid.

Waarschuwing
De gemeente Helmond adviseert op dit moment het water uit de Aa niet te gebruiken als drinkwater voor dieren, voor beregening en recreatiedoeleinden. De provincie gaat op korte termijn onderzoek doen naar de oorzaak.

LEES OOK: Massale vissterfte in Aa: 200 kilo vis geruimd, geen andere dieren aangetroffen

Dode vissen
Een ammoniaklek leidde vorig jaar nog tot enorme vissterfte in de Aa. De oorzaak lag toen bij mestverwerkingsbedrijf Eraspo. Uiteindelijk moest 200 kilo dode vis worden geruimd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.