Stuifmail zondag 20 augustus: rups van witvlakvlinder, dwergvleermuis, reuzebalsemien en wespennest

20 augustus 2017 om 10:50
nl
Boswachter Frans Kapteijns vertelt wekelijks op de radio wat er op het moment in de natuur te beleven valt. Luisteraars kunnen vragen stellen via [email protected]. Vandaag besteedt Frans onder meer aandacht aan de rups van een witvlakvlinder, de gewone dwergvleermuis, de bloem van de reuzebalsemien, een beginnend wespennest, de ligusterpijlstaart en een buizerd.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Rups witvlakvlinder
Op de foto van Wilma zie je een hele harige rups met behoorlijk veel uitsteeksels en drie gele borstels op de rug. Dit is de rups van de witvlakvlinder. Het bijzondere van deze witvlakvlinders is dat de vrouwtjes geen vleugels hebben. Ze kruipen als een soort donzige kever door het struikgewas, maar blijven tijdens hun korte leven op en nabij de cocon waar ze uit zijn gekomen. Na bezoek van een mannetje en de paring leggen de vrouwtjes de eieren op dit cocon. Deze eitjes overwinteren op het cocon en na de winter komen er dus deze prachtige rupsen uitgekropen. Deze rupsen eten diverse soorten planten, zoals bramen, wilgen, Prunussoorten, meidoorns en frambozen. De rupsen zijn op jonge leeftijd feller gekleurd dan wanneer ze volgroeid zijn.

Gewone dwergvleermuis
Op de foto die de familie De Nijs instuurde, zie je vlak voor een huis een schimmige foto van een vleermuis. De familie De Nijs wil graag weten of deze vleermuis, die elke avond trouw vanaf halftien uur een rondje vliegt, dezelfde is als degene die dit jaren hiervoor deed. Dit zou gemakkelijk kunnen, want deze vleermuis - en ik denk aan een gewone dwergvleermuis - kan een leeftijd van zo'n 16 jaar bereiken. In zeer gunstige omstandigheden, want de gemiddelde leeftijd is 4 jaar. Gewone dwergvleermuizen vliegen vrij vroeg uit, ongeveer vijf tot twintig minuten na zonsondergang. Dus daarom denk ik aan deze soort. 

Bloem reuzebalsemien
Op de foto die ik kreeg van 'buuf' Adeline Besselink zie je een hele mooie lila-achtige grote bloem. Ze vraagt zich af of dit een orchidee is. Ik kan me die vraag goed voorstellen, want de meeste mensen kennen de tropische orchideeën en die hebben vaak forse bloemen. Deze tropische orchideeën kunnen helaas niet in het wild voorkomen in Nederland. Er groeien wel orchideeën in Nederland, maar dat zijn planten met hele kleine bloempjes, zoals de brede wespenorchis. In dit geval heeft de 'buuf' een foto gemaakt van een minder geliefde plant, namelijk de reuzebalsemien. Dit is een invasieve soort, die onze bossen en bermen overwoekerd waardoor andere echte inlandse planten geen kans meer krijgen. Vandaar dat - hoe mooi ze ook zijn - deze planten op veel plaatsen weggehaald moeten worden.

Spin en een beginnend wespennest
Op de foto van Ad Biolik staat een spin afgebeeld - vermoedelijk een huisspin - en een vreemd ding tegen het plafond. Ad Biolik vraagt zich af of dit een groot soort ei is. Volgens mij is het zeker geen ei, maar het begin van een wespennest. Heel duidelijk is te zien dat er een eerste bol is gemaakt met een gat onderaan. Daarna is de koningin begonnen aan de buitenlaag, maar die is niet afgewerkt. Vermoedelijk omdat ze gedood is of dood is gegaan. De spin maakt hier mooi gebruik van. Het is voor de spin een mooie schuilplaats.

Ligusterpijlstaart
Op de vijfde foto, zie je een hele mooie vlinder die door de kat van Betsie Forsten was thuisgebracht. Hopelijk heeft de ligusterpijlstaart, wat een vlinder is, het thuisbrengen overleefd. Deze ligusterpijlstaart behoort tot de mooie familie van pijlstaarten. Dit zijn nachtvlinders. De spanwijdte van de vleugels van de ligusterpijlstaart bedraagt maximaal twaalf centimeter. Ook de rups is fors, want die kan maximaal negen centimeter groot worden. De rupsen van deze soort leven vooral op liguster, maar kun je ook tegenkomen op seringen, sneeuwballen en essen.

Buizerd
Lisette van Helden een jonge buizerd die balanceert op zijn uitkijkpost.
[YouTube:https://youtu.be/p7SyTNnLrtE]

Eekhoorntjesbrood
De afgelopen week circuleerden er geruchten dat er verschillende mooie eekhoorntjesbroden waren gevonden. Voor een aantal NMV-leden was dit reden om dit eens te controleren. De afgelopen dagen werden lanen onderzocht die een reputatie hebben op het gebied van eekhoorntjesbrood. Ondanks eerdere geruchten komen de eerste eekhoorntjesbroden nu pas echt tevoorschijn. Ook veel kastanjeboleten en aardappelbovisten zijn er te zien.

Glazenmakertijd
Wie kent ze niet? Glazenmakers, grote libellen die als helikopters op en neer vliegen en zeer wendbaar achter insecten aanjagen. Vooral nu in augustus zijn ze veel aanwezig. Ook in je eigen tuin kun je ze tegenkomen en als je een vijver hebt, planten ze zich er misschien zelfs voort. Wie glazenmakers wil herkennen, kan gebruik maken van deze herkenningskaart

Natuurtip
Midden in het Oisterwijkse bos ligt een klein theatertje, genaamd De Witte Lelie. Je kunt hier iedere woensdag om drie uur 's middags terecht voor poppentheater en kindertheater. Dit is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. De entree bedraagt vijf euro. De voorstellingen wisselen, dus er is altijd iets leuks te beleven voor jong en oud. Het natuurtheater vind je aan de Adervendreef 4a in Oisterwijk. Informatie is te verkrijgen via telefoonnummer 013-5284008 of door een mailtje te sturen aan [email protected] 

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!