Plastest moet ziekte van Lyme makkelijk kunnen opsporen: 'Een grote doorbraak' - Omroep Brabant

Plastest moet ziekte van Lyme makkelijk kunnen opsporen: 'Een grote doorbraak'

21 augustus 2017 om 16:33
nl
Een teek.
Een teek.
De ziekte van Lyme is tot nu toe alleen nog via bloedonderzoek op te sporen en zelfs dan klopt de uitslag vaak niet. Innatoss Laboratories uit Oss brengt daarom een plastest op de markt waarmee je snel kunt zien of de kwaal in je lichaam zit. Volgens Maarten van der Zanden van Innatoss Laboratories is de Nanotrap Lyme Antigen test baanbrekend. "Het is echt een grote doorbraak", vertelt hij.
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

“Mensen kunnen bij ons een test aanvragen. Dan wordt een koelbox opgestuurd met een schuimen binnenkant en een koelelement. Daarin stuur je je urine terug en dan zie je meteen of je een actieve infectie hebt of niet." 

Duur grapje
Momenteel is er nog geen test op de markt die je kan vertellen of de ziekte helemaal weg is. Ook daar moet deze nieuwe test dus verandering in brengen. Dat zal in het begin nog behoorlijk duur zijn.

“Het is inderdaad niet goedkoop”, zegt Van der Zanden. “Normaal gesproken kost de test ongeveer 360 euro. Dat komt omdat je veel stappen moet zetten. We kunnen maar acht testen per dag doen. Bij veel veel andere testen zijn dat er wel honderd.”

Bovendien wordt de test nu nog niet vergoed. Het onderzoek bestaat al in de Verenigde Staten en is daar volgens Van der Zanden succesvol. Dat is voor Nederlandse verzekeraars echter nog niet voldoende. "Ze willen graag zien dat de test hier in Nederland ook succesvol is. Als de Nederlandse cijfers uiteindelijk ook positief zijn, wordt de test vergoed."

Kat uit de boom
Bij GGD Hart voor Brabant zijn ze blij met de komst van het nieuwe onderzoek. “Op dit moment is het een ziekte die lastig is om vast te stellen. Als een nieuwe test daar verbetering in biedt, juichen wij dat uiteraard toe”, zegt Anouk de Vaan van de GGD. 

Toch kijken ze bij de GGD de kat uit de boom. “Zelf kennen we de test niet. Het zal zichzelf dus moeten bewijzen. Maar als dat gebeurt, hopen we dat het niet wordt beperkt tot één laboratorium maar dat meerdere laboratoria hiermee aan de slag gaan.”

Vanaf oktober kan iedereen de urinetest aanvragen. Ongeveer een maandje later liggen de eerste uitslagen dan op de deurmat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.