Grootste nederlaag ooit voor hockeymannen op EK: België wint met 5-0

21 augustus 2017 om 23:34 • Aangepast 20 november 2020 om 22:44
Na de 7-1 overwinning in de openingswedstrijd heeft Nederland een gevoelige nederlaag geleden. In het tweede groepsduel van het Europees Kampioenschap was België met 5-0 te sterk.

De Belgen, in de eerste wedstrijd te sterk voor Oostenrijk, gingen goed van start. Na vijf minuten spelen bracht Sebastian Dockier België op een 1-0 voorsprong. Twintig minuten later maakte Dockier ook de 2-0. Hij ging om Mink van der Weerden heen, vervolgens kwam hij van rechts de cirkel binnen en haalde hij doeltreffend uit.

Tom Boon gaf kort voor rust een hoge en verre bal over de defensie van Nederland heen, Thomas Briels controleerde en scoorde. Tien minuten na rust was het Loïck Luypaert die de stand naar 4-0 tilde, Boon maakte er met nog een paar minuten op de klok zelfs 5-0 van.

Revanche
De EK-wedstrijd werd vooraf gezien als kan om revanche te nemen voor de nederlaag in de halve finale van de Olympische Spelen in 2016. België was toen met 3-1 te sterk voor Nederland. Het werd geen revanche, maar een ruime en historische nederlaag. Nog nooit verloor Nederland met meer dan drie doelpunten verschil op een EK.