Boeren profiteren van 200 miljoen euro subsidie die FrieslandCampina krijgt voor zonnepalen

22 augustus 2017 om 10:54
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Friesland/Campina geeft subsidie voor zonnepanelen
1/2 Het dak van je stal verhuren: boeren kunnen wat bijverdienen met zonnepanelen
Voor boeren die zonnepanelen op hun dak leggen is er binnenkort een nieuwe subsidiepot. Zuivelconcern FrieslandCampina trekt de portemonnee, die overigens door het rijk al grotendeels gevuld is.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Het concern heeft zelf 200 miljoen euro subsidie gekregen van het ministerie van Economische Zaken. Met dat geld kunnen 310 leden van FrieslandCampina zonnepalen laten installeren. Bovendien krijgen de boeren van het zuivelbedrijf drie tot vier euro per jaar per paneel en kunnen ze zelf de groene stroom gebruiken.

Melkveehouder Arie Timmers uit het dorpje Zeeland doet mee. Hij laat ook zonnepanelen op de daken van zijn stallen leggen. "Het dak wordt verhuurd. Ik krijg er ongeveer vijfduizend euro per jaar voor. Daar kunnen we mooi een centje aan verdienen.

Asbestplaten vervangen
Particulieren die zonnepanelen installeren kunnen al 21 procent BTW terugvorderen. De provincie Brabant heeft ook een subsidieregeling voor zonnepanelen. De provincie zou graag zien dat alle asbestplaten op bijvoorbeeld stallen worden vervangen door energieopwekkende panelen.

LEES OOK: Drie miljoen subsidie voor saneren van asbest in daken van boerderijen

Volgens FrieslandCampina kunnen er bij de 310 leden verspreid door het hele land 416.000 zonnepanelen worden gelegd. Dat is ongeveer honderd voetbalvelden. Die panelen zouden stroom kunnen leveren aan 33.000 huishoudens, maar dat gaat niet gebeuren. De stroom is voor de boeren en voor FrieslandCampina zelf. De opgewekte elektriciteit is goed voor een vijfde van de stroombehoefte van de Nederlandse fabrieken en kantoren van de zuiveldonderneming.

Alleen voor grote daken
De subsidie geldt voorlopig alleen voor boeren met daken van minstens duizend vierkante meter. FrieslandCampina zoekt naar rendabele energie-oplossingen voor bedrijven met daken die kleiner zijn dan duizend vierkante meter.

Veehouder Arie Timmers is blij dat er met de groene stroom ook iets aan het imago van de boerensector wordt gedaan. “Natuurlijk is het aantrekkelijk, die vergoeding per vierkante meter. Maar ook de uitstraling naar de consument is belangrijk. Met laatst weer dat eierschandaal zijn we nogal eens negatief in het nieuws”, aldus Timmers.

[tweet:https://twitter.com/rogiervanson/status/899954889027194880]

[tweet: https://twitter.com/rogiervanson/status/899943473784213504]

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...