Moeten boeren te veel betalen voor verwerking van fipronileieren en -kippen? Onderzoek gevraagd

24 augustus 2017 om 12:49
nl
Pluimveehouders zouden te hoge tarieven betalen voor het verwerken van eieren en dode kippen. De Tweede-Kamerfracties van ChristenUnie en VVD hebben hierover donderdagmorgen opheldering gevraagd.
Profielfoto van Hans Janssen/Maarten Bakker
Geschreven door
Hans Janssen/Maarten Bakker

Ze deden dit tijdens een debat in de Kamer over het toedienen van kippen met de giftige stof fipronil. Het parlement was van vakantie teruggeroepen om hierover met elkaar te discussiëren.

Rendac en BMC
De besmette mest van kippen wordt verbrand bij Bio Massa Centrale (BMC) in Moerdijk. Bij Rendac in Son worden besmette kippen en eieren verwerkt.

Tijdens het debat bepleitten de Kamerleden Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Helma Lodders (VVD) een onderzoek naar de tarieven die kippenboeren moeten betalen. Dat onderzoek zou uitgevoerd moeten worden door de Autoriteit Consument en Markt, de ACM. Deze instantie controleert of bedrijven misbruik maken van hun machtspositie.

'Niet zwartepieten'
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid bleef bij haar standpunt dat ‘met de kennis van nu' alles goed was gegaan. Ze wil ‘niet zwartepieten' in de eiercrisis, zo reageerde ze op onder meer kritiek op de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Schippers verwees naar het onderzoek naar de crisis dat onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager plaats gaat vinden. Dat moet volgens haar de vele vragen gaan beantwoorden, die er zijn over de rol van de pluimveehouders en die van de NVWA, die niet daadkrachtig zou hebben ingegrepen.

Terecht kritisch
Hugo Bens uit Haps, de voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van de ZLTO, was ook bij het debat. Hij vindt dat de Kamer terecht kritisch was, onder meer over het feit dat de NVWA tips over fipronil in eerste instantie terzijde schoof. Bens is blij met het onderzoek dat er onder leiding van Sorgdrager komt en rekent erop dat hiermee de onderste steen van deze affaire bovenkomt.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.