Teleurstelling bij slachtoffer en buren, OM sluit onderzoek explosie Breda: ‘Belachelijk!’

25 augustus 2017 om 14:15 • Aangepast 20 november 2020 om 22:39
nl
Anderhalf jaar geleden raakte Chris van Esch ernstig gewonden bij een explosie aan het Thorbeckeplein in Breda. Hij raakte zijn arm en een stuk been kwijt. Het incident deed Breda letterlijk op z’n grondvesten schudden, maar wie er achter de explosie zit en wat het motief is, is nog steeds onduidelijk. En daar gaan we waarschijnlijk ook nooit meer achterkomen.
Profielfoto van Birgit Verhoeven
Geschreven door
Birgit Verhoeven

Het Openbaar Ministerie deed lange tijd onderzoek naar de toedracht van de explosie, maar is er simpelweg niet achter gekomen wat er er is  gebeurd. Daarom is het onderzoek gesloten. "We konden er geen verdachte aan koppelen", legt een woordvoerder van het OM uit. "Wel weten we dat het ging om zware explosieven die bij de auto waren geplaatst. Meer kunnen we niet zeggen, want dat is daderinformatie."

Teleurstelling bij slachtoffer
Volgens het OM is het waarschijnlijk niet Chris van Esch zelf die de explosie veroorzaakte. Iets wat Van Esch eerder zelf ook al zei. Volgens zijn advocaat Peter Schouten is het bijzonder teleurstellend dat het onderzoek is gesloten. "Je hoopt toch dat er duidelijkheid komt", zegt hij.

LEES OOK: Voor het eerst sinds explosie vertelt Chris van Esch over hoe hij arm en een stuk been kwijtraakte

Ook de bewoners van het Thorbeckeplein vinden deze uitkomst, of juist het gebrek aan uitkomst, vervelend. Rinie Mol was als een van de eersten bij Van Esch na de explosie. "Ik ben nog achter hem gaan zitten om hem te helpen. Ik zat daarna zelf helemaal onder het bloed", zegt hij. "Ik wil eigenlijk wel weten hoe of wat, want wie weet gebeurt er morgen weer zo iets. Ik vind het schandalig dat ik nooit meer iets heb gehoord."

[tweet:https://twitter.com/BirgitVerhoeven/status/901048526439940099]

Andere bewoners twijfelen of ze het wel willen weten. "Het is natuurlijk geen zuivere koffie allemaal. Uit nieuwsgierigheid zou ik wel willen weten wat er gebeurd is, maar misschien wordt het daarmee alleen maar erger. Beter van niet dus", zeggen twee buurmannen.

LEES OOK: Explosieslachtoffer Chris van Esch (63) uit Breda al zeker 30 jaar actief in crimineel circuit

Nu het onderzoek is vastgelopen, willen het slachtoffer en zijn advocaat Peter Schouten het onderzoek zelf voortzetten. "Ik ga het politiedossier opvragen", zegt Schouten. "Zodat we details uit het rapport kunnen delen. Misschien zijn er nog mensen die dan met bruikbare tips komen", zegt hij. Helaas voor Schouten heeft dit plan weinig kans van slagen. "Wij verstrekken nooit politiedossiers. Wel mogen slachtoffers en hun advocaat het altijd in komen zien", zegt het OM.

LEES OOK: 'Die man zonder arm en been zie ik nog steeds', hoe verwerk je een explosie in jouw straat?

Nooit duidelijkheid
Met het slachtoffer gaat het inmiddels naar omstandigheden goed. Ook de bewoners van het Thorbeckeplein zijn over de grootste schrik heen. "Alleen met nieuwjaar als er vuurwerk af gaat, dan schrik ik me vaak nog kapot. Het zou wat dat betreft wel helpen als ik wist wat er gebeurd was", zegt Rinie Mol. Helaas voor hem, de andere buurtbewoners, Van Esch, maar ook voor het OM die de zaak graag opgelost zou hebben, is de kans dat er ooit nog duidelijkheid komt heel erg klein.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.