Een worstenbroodje, maar dan veel gezonder: het sportenbroodje

26 augustus 2017 om 13:50
nl
Een worstenbroodje, maar dan veel gezonder. Dat is het sportenbroodje. Het gezonde en eiwitrijke worstenbroodje is ontwikkeld door Houben Worstenbrood uit Eindhoven en Sportcentrum Papendal in Arnhem. Topsporters kunnen het broodje op Papendal al krijgen. Binnenkort volgen ook sportkantines.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

Dat je in die sportkantines alleen maar een vette hap kunt bestellen, was anderhalf jaar geleden voor Bart Houben reden om na te denken over een gezond alternatief. Diëtistenpraktijk Food& You werd betrokken bij de ontwikkeling en samen met chefkok en manager van het Topsportrestaurant Erik te Velthuis werd een nieuwe receptuur bedacht.

Spierherstel
Het resultaat: een veel gezonder worstenbroodje. Er zitten dertig tot veertig procent minder calorieën in. Het brooddeeg is gezonder, de vulling is op basis van kip en er zit twintig gram eiwitten in. “Het broodje is daarom uitermate geschikt voor het herstel van de spieren na het sporten”, legt Houben uit.

Dat bevestigt ook Nanna van den Nieuwendijk van Food& You. “Sporters hebben na een training twintig gram eiwitten nodig om te herstellen. Eén sportenbroodje voorziet al in die behoefte.”

'Het blijft een worstenbroodje'
Topsporters op Papendal kunnen het sportenbroodje al krijgen. De eerste reacties zijn positief. “Het gaat heel hard”, zegt Houben. “Het sportenbroodje is kip en halal en daarom voor een breed publiek. En ondanks de andere smaak, blijft het wel een worstenbroodje.”

Op korte termijn moet het sportenbroodje ook in sportkantines worden verkocht. Houben trekt daarin op met voetbalbond KNVB en groothandel Sligro, die middels het project ‘Samen Lekker Bezig’ sportkantines gezonder willen maken. Bij de interland Nederland – Bulgarije volgende week zondag wordt het sportenbroodje officieel gepresenteerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.