Helmondse gemeenteraad vergeeft burgemeester Blanksma

29 augustus 2017 om 20:18 • Aangepast 20 november 2020 om 22:32
nl
Burgemeester Elly Blanksma van Helmond is tot inkeer gekomen. Toen zij met een journalist van de NRC sprak over criminelen die proberen door te dringen in het gemeentebestuur had ze beter een fictief voorbeeld kunnen kiezen. Maar ze koos een bestaand voorbeeld waardoor in de stad namen van echte politici over de tong gingen. Dat spijt Blanksma, zei ze dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. De gemeenteraad accepteert haar excuses en daarmee is de kous af.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Blanksma vertelde een paar weken geleden tegen de journalist dat ze ooit onder druk was gezet door een raadslid en een wethouder. Die wilden niet dat zij een pand van dat raadslid zou sluiten. In dat pand was een hennepkwekerij aangetroffen. Maar dat raadslid zei daar niets vanaf te hebben geweten. Omdat Blanksma geen namen in het interview noemde, speculeerde Helmond er vervolgens lustig op los over wie die twee politici zouden kunnen zijn.

Wachten op privacy instellingen...


Grens getrokken
Toen het interview in de krant verscheen, was Elly Blanksma op vakantie. Vanaf dat adres ging ze meteen door het stof. Dinsdagavond deed ze dat nog eens over. Ze vertelde dat ze met de journalist had gesproken over de momenten waarop een burgemeester een grens moet trekken. “In het voorbeeld wat ik heb aangehaald, heb ik willen laten zien dat ik door het trekken van een grens mijn onafhankelijkheid heb kunnen behouden”, aldus Blanksma.

Wachten op privacy instellingen...


Door alle commotie die er daarna in de stad ontstond beseft de burgemeester van Helmond nu dat ze beter een fictief voorbeeld had kunnen gebruiken. Ze heeft in ieder geval nooit mensen willen beschadigen. “Ik spreek in het interview direct uit dat ik honderd procent vertrouwen heb in mijn raadsleden en wethouders”, aldus Blanksma.

LEES OOK: Burgemeestersrel Helmond: kous nog niet af na excuses

Volgens Blanksma is het belangrijk dat zij in de strijd tegen de ondermijnende criminaliteit gesteund wordt door de gemeenteraad en de wethouders. En dat is volgens haar zo. “Ik spreek de hoop uit dat de ontstane situatie niet afleidt van onze gezamenlijke opdracht”, zei Blanksma.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.