Water in de Aa en rioolwaterzuivering weer in orde na lozing ammonium

31 augustus 2017 om 17:36
nl
Het water in de Aa, Beekgraaf en Leijgraaf is weer van goede kwaliteit nadat het eerder vervuild was door een grote hoeveelheid ammonium. Dit laat een woordvoerder van Waterschap Aa en Maas donderdag weten. Ook is de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel weer volledig hersteld.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Het ammonium is met extra water verdund en weggestroomd. De verhoogde concentratie werd op 18 augustus ontdekt in het afvalwater van de rioolwaterzuivering. Het was zoveel dat het waterzuiveringssysteem het niet aankon en er vervuild water de Aa instroomde. 

Ammonium is een zuur uit ammoniak, dat vrijkomt uit mest. Als mensen of dieren te veel ammonium binnenkrijgen, kunnen ze hersen- en nierschade oplopen. In dit geval was er volgens de gemeente Helmond geen sprake van gevaar voor de volksgezondheid.

Mestbedrijf de oorzaak
Mestverwerkingsbedrijf Den Ouden Groep in Helmond bleek de oorzaak van de vervuiling. Het waterschap stelt ze aansprakelijk en gaat de schade verhalen. Aa en Maas zegt veel kosten te hebben gemaakt om de gevolgen van de lozing te herstellen.

ZIE OOK: Wat is ammonium en waarom je het niet in je drinkwater wilt

De hoeveelheid ammonium waarmee het water in de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Aarle-Rixtel donderdag verontreinigd was, was evenveel als er normaal in duizend dagen tijd in het water terechtkomt. Dat kon de installatie niet verwerken.

'Op tijd gemeld'
Het mestverwerkingsbedrijf liet eerder weten dat ze de vervuiling op tijd heeft gemeld. “Kunstmeststoffen liggen bij ons opgeslagen en een silo heeft gelekt. Meteen na deze constatering is de riolering van het eigen terrein afgesloten zodat er geen meststoffen in het openbaar rioolstelsel terecht konden komen", zei Rob Aartssen van Den Ouden Groep.

ZIE OOK: Mestbedrijf over vervuild water: ‘We wisten niet dat de impact zo groot zou zijn’ 

"Deze lekkage is gemeld bij de omgevingsdienst, alleen is er toch in het riool gelekt. Het heeft meer gelekt dan gedacht”, was zijn uitleg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.