Alle zeilen moeten bij in Zundert: 'De jury vroeg om vernieuwing'

2 september 2017 om 12:07 • Aangepast 20 november 2020 om 22:28
nl
Het is bijna zover. Zondag barst het corsofeest los in Zundert. De twintig buurtschappen moeten in de laatste dagen alles op alles zetten. Het tikken gaat door tot in het ochtendgloren en tot de blaren op de vingers branden. Orginaliteit is van groot belang en dat is best lastig als je als buurtschap al tientallen jaren meedoet.
Profielfoto van Hannelore Struijs
Geschreven door

Maar de twintig buurtschappen in de gemeente Zundert en Schijf zetten alle zeilen bij om vernieuwend te zijn. Zo besloten bijvoorbeeld de ontwerpers van Buurtschap De Berk om het roer eens om te gooien.

"De jury vroeg vorig jaar om vernieuwing", vertelt ontwerper René Jochems. "Ze vroeg om van het traditionele af te stappen en dus dan ga je zoeken. Wij hebben het in een kunstbeeld van Robin Wright gezocht."
[tweet:https://twitter.com/Journaloor/status/903574626143436800]
De wagen is totaal iets anders dan wat ze voorgaande jaren lieten zien. Geen wagen met veel volume, kleur en een hoeveelheid aan bloemen. Dit jaar gaan ze voor een zwart met zilveren ontwerp van een vrouw met paardenbloemen. De blikvanger is de hoeveelheid aan buizen die rondom de bloemen zitten.

Snel klaar, of toch niet?
Waar het buurtschap normaal gemiddeld 750 kisten vol bloemen gebruikt, zijn het er dit jaar ongeveer 225. Een stuk minder en dus galmt er door Zundert. "Bij de Berk zijn ze lekker snel klaar dit jaar." Niets is minder waar volgens Hennie van Nijnatten, voorzitter van het buurtschap.

"Doordat we voor een ontwerp met veel plastic buizen hebben gekozen, is het een onwijs priegelwerk. Het is ontzettend lastig om te schilderen en bloemen te tikken omdat de ruimte tussen de wagen en de buizen erg klein is. Het is een ontzettende uitdaging."

Ontwerper Jochems vult aan: "En dat er veel bloemen op een wagen moeten zitten, dat is echt een begrip van vroeger. Als een corsowagen een mooi beeld geeft, dan doet het er niet toe hoeveel bloemen er op zitten. Je moet ze goed wegzetten, dat is het hele punt."

Kijk live mee
Of het allemaal op tijd af gaat zijn, dat zien we zondag. Omroep Brabant zendt het Bloemencorso vanaf 13.45 live uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.